Tensió entre Quim Arrufat i Marina Llansana per la investidura de Mas

  • En la tertúlia d'avui a 'El matí de Catalunya Ràdio'

VilaWeb

Redacció

22.10.2015 - 14:03
Actualització: 22.10.2015 - 15:43

L’ex-diputat de la CUP Quim Arrufat ha explicat avui que la posició de la formació quant a la investidura d’Artur Mas no ha canviat malgrat els escorcolls i detencions de la guàrdia civil a CDC ahir. N’ha parlat a la tertúlia de ‘El matí de Catalunya Ràdio’, acompanyat, entre més, de l’ex-diputada d’ERC Marina Llansana i l’ex-diputada del PSC Laia Bonet. Per Arrufat, les sospites de corrupció sobre Convergència han perjudicat la possibilitat de construir una majoria social més àmplia en favor de la independència. Durant la tertúlia, hi ha hagut tensió entre Arrufat i Llansana sobre la qüestió de la investidura de Mas.

Us oferim la transcripció d’un fragment del diàleg:

—Quim Arrufat [Q. A.]: Nosaltres no pensem afluixar en el camí cap a la independència pel fet que hi hagi un partit que no hagi sabut gestionar internament —o ho sàpiga i no ho vulgui dir— que té actituds corruptes […]. Hi ha uns responsables, hi ha uns delinqüents, hi ha hagut associació criminal per a cometre uns determinats delictes i posen en risc permanentment el procés independentista. I, tot i els advertiments que hem fet a CDC del que sospitem que passa ara i que ha passat durant aquest govern, no ha mogut ni un dit el president ni CDC per rectificar determinats comportaments que pensem nosaltres que poden amagar casos de corrupció. Això és fer perillar permanentment el procés independentista. CDC utilitza també el procés independentista per excusar-se d’una neteja interna a fons i rectificar segons quines actituds amb segons quines conseqüències.

—Laia Bonet: Això afectarà el procés? No. Afectarà la investidura? Crec que sí que afecta la constitució parlament i els primers passos de la legislatura, i no crec que afecti la posició de la CUP en relació amb investidura.

—Q. A.: No, perquè no és novetat. És tràgicament la repetició de fets viscuts. No és cert que no afecti el procés. Els vots emesos el 27-S són vàlids en la intenció plebiscitària, però ha afectat el procés, molt, la facilitat que s’ha donat a construir l’argumentari contra el procés, vinculant-lo a la corrupció i a un partit concret. Això afecta, lamina i perjudica una proposta neta, democràtica i transparent de construcció d’una república.

—Marina Llansana [M. L.]: Les urnes no diuen això, perquè la gent no és beneita i sap diferenciar l’una cosa i l’altra.

—Q. A.: Que la gent no és beneita és veritat. Però la vinculació argumentativa i en cert sentit irracional que s’ha fet de la construcció mediàtica del marc argumentatiu contra el procés fa que al meu bloc de pisos de treballadors a Vilanova i la Geltrú els avis estiguin convençuts que Mas és corrupte, que el procés es faci per la corrupció i que els sigui molt més fàcil votar contra la independència perquè es pensen que voten no a la corrupció. En aquest país hi ha un dic de contenció contra el procés sobiranista facilitat per això.

—M. L.: Jo crec que és fet amb intenció que afecti la investidura. Això que va passar ahir, aquesta escenificació tan desproporcionada, és en el fons un missatge a la CUP, és posar pressió a la CUP i fer més difícil de donar suport a una eventual investidura. Em tranquil·litza molt sentir Quim Arrufat dient que ahir no vam descobrir res que no sabéssim.

—Q. A.: La corrupció és sobre la taula del debat d’investidura. No és novetat que ahir ho féssim. En la construcció de la república és més intel·ligent o menys situar Mas com a cap de proa, líder unipersonal o absolut del procés? O és més intel·ligent cercar altres fórmules en la construcció d’una república que ha d’arrossegar la majoria social d’aquest país?

—M. L.: I això ho ha de decidir la CUP o ho han de decidir les urnes? Perquè les urnes van parlar. I van donar suport majoritari a una candidatura que havia anunciat que el president de la Generalitat seria Artur Mas.

—Q. A.: I hi havia una altra candidatura que havia anunciat que no faria Mas president. Si ens mantenim en aquestes posicions, anem a eleccions anticipades.

—M. L.: No, no. Crec que tothom s’ha de moure per arribar a un acord.

—Mònica Terribas: Això vol dir arribar a una opció col·legiada que no elimini Artur Mas de l’equació.

—Q. A.: Correcte. I tu, Marina, tens clar que a ERC tothom creu que és més important que Mas sigui president que no arribar a cap acord. Són capaços d’arriscar el procés només per insistir que Mas sigui president.

Podeu escoltar ací la tertúlia íntegra:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor