30.01.2024 - 16:28
|
Actualització: 31.01.2024 - 09:38
ERC ha demanat a Junts que avui voti que sí a la tramitació de la llei d’amnistia i que no intenti de pressionar per fer-hi més canvis fent-la tornar a la comissió de Justícia del congrés espanyol, com ha dit que farà si el PSOE no vota a favor de les esmenes que ha presentat. Si finalment és així, s’afegirà a la tramitació de la llei d’amnistia un mes més per a negociar esmenes. “Aquesta llei està dotada de la robustesa suficient per no canviar-la en funció de les investigacions prospectives d’uns jutges que clarament prevariquen, o d’uns jutges que clarament volen fer naufragar aquesta llei. Cal que siguem nosaltres els que li donem entrada?”, ha dit al faristol del congrés espanyol Pilar Vallugera, diputada d’ERC, que ha reconegut que no era un dia fàcil i que hauria preferit no intervenir avui al ple del congrés.
“Cal que nosaltres avui, quan podem garantir a la major part de la nostra gent que seran amnistiats, perdem aquesta oportunitat? N’esteu ben segurs, que d’aquí a un mes no tot serà igual?”, ha demanat. Junts vol que el redactat de la llei d’amnistia incorpori les esmenes que esborren les referències als delictes de terrorisme i de traïció de les exclusions de l’amnistia per mirar de tapar els forats jurídics que, recentment, els jutges Manuel García-Castellón i Javier Aguirre han mostrat que volen explotar en les investigacions al Tsunami Democràtic i l’operació Vólkhov.
“Aquesta amnistia no va de Puigdemont ni de Rovira, va de dues mil cinc-centes persones que fa set anys que tenen la seva vida en tela de judici perquè l’estat els reprimeix”, ha dit Vallugera, que ha remarcat que no s’han de deixar marcat el pas pels jutges: “Sabeu què passa? Que a l’estat espanyol és igual què posem a la llei i què en traiem. No ho hem de fer pensant en aquests jutges prevaricadors, ho hem de fer pensant en la robustesa, la solidesa i la impecabilitat des de la perspectiva jurídica.”
Ha dit que les diferents forces polítiques havien millorat la llei i que, ben utilitzada pels tribunals, es garantia l’amnistia a tots els independentistes perseguits: “Perquè no va haver-hi terrorisme, perquè no hi ha hagut traïció, perquè aquests jutges estan fabulant contínuament i estem caient en el seu parany de modificar-la en funció d’uns interessos completament espuris.”
La diputada d’ERC ha dit que la llei d’amnistia tenia uns quants objectius. El primer, mostrar que no era el punt final, sinó “un punt de partida per a poder negociar el conflicte en igualtat d’oportunitats”. El segon: “No va haver-hi cap d’aquests delictes, i si ens hem posat d’acord és perquè és d’una claredat meridiana”. En tercer lloc, ha dit que un altre valor de l’amnistia era mostrar “que l’estat espanyol es fonamenta en criteris no democràtics que farien posar vermell qualsevol estat que parlés de separació de poders”. En aquest punt s’ha dirigit als diputats socialistes, i ha afegit: “Sembla mentida que els qui volen defensar aquest estat no siguin capaços d’adonar-se que el que passa tècnicament és una autèntica vergonya.” I per últim, ha dit que l’objectiu final de l’amnistia era: “Conduir-nos on volem anar, que és la resolució del conflicte.”
“La pregunta és: avui quina és la decisió que fa més fàcil el retorn a la lluita? Quina és la que afavoreix més gent. Això només té una resposta: votar que sí”, ha dit a Junts, i ha incidit en la imprevisibilitat d’allargar un mes més la tramitació de la llei d’amnistia si avui voten que no: “D’aquí a un mes, que no sabem si les condicions seran les mateixes, quan no s’hagi acceptat res, què farem?” I ha afegit: “Torno a insistir: no és un tema d’articulat, és un tema d’aplicació. Aquí el que falla és el primer principi de tots: els jutges apliquen la llei. Aquest principi entra en fallida.”
Si finalment cal continuar negociant esmenes a la comissió de Justícia, ha dit que ERC mantindria les converses. “Òbviament, perquè l’únic interès és que tota la nostra gent estigui emparada per les normes que fem. Perquè ja ho estan, no penso acceptar que no ho estan”, ha dit. I ha afegit que, fos com fos, tenien clar que el redactat actual de la llei aguantaria els entrebancs que posessin els jutges per a no aplicar-la. “Hem de donar garantia a la nostra gent que sabem pactar i que sabem treure el millor per a ells. No els hem d’enganyar mai: l’estat espanyol considera que tot s’hi val contra nosaltres, no caiguem en aquest parany. Continuem la lluita i guanyem-los”, ha acabat.
Nogueras diu que la llei té forats
Abans de Vallugera, havia intervingut Míriam Nogueras, portaveu de Junts, que ha dit que la llei d’amnistia era un bon punt de partida per a amnistiar tots els represaliats pel procés, però que els blindaria més “en una democràcia normal”. “Aquesta llei té forats, i ho saben, si realment ho volen evitar, poden votar a favor de les nostres esmenes”, ha demanat al grup socialista, i ha continuat: “Els jutges ens diuen que ens saltaran al coll i no farem res?”
Per això, ha remarcat que l’única manera de barrar el pas als jutges que practiquen lawfare era esmenar el redactat actual de la llei. “No ens deixarem endur pel debat estètic. Algú ha de mantenir la posició. Segurament som els únics que no estem lligats de mans i peus per fer-ho […] Avui van darrere nostre de nosaltres, però demà aniran darrere de vostès”, ha dit, i ha lamentat que el PSOE apel·li a una possible intervenció del TJUE per no esmenar la llei. “Els jutges han de ser imparcials i no poden fer política. Això ja dura massa. La política l’han de deixar de marcar gent com García-Castellón o Aguirre”, ha afegit.