Forta tensió a Amsterdam per la visita del president d’Israel, que hi ha inaugurat el Museu de l’Holocaust

  • Milers de manifestants s'han concentrat contra la presència del cap de l'estat d'Israel i han protestat contra la guerra de Gaza

VilaWeb
Redacció
10.03.2024 - 17:48
Actualització: 10.03.2024 - 18:39

La presència del president d’Israel, Isaac Herzog, a Amsterdam ha causat escenes de forta tensió. El dirigent ha assistit a la inauguració del Museu de l’Holocaust juntament amb el rei dels Països Baixos, Guillem Alexandre, la batllessa de la ciutat, Femke Halsema, i més polítics internacionals, com ara la presidenta del Consell Federal Alemany, Manuela Schwesig, i el president austríac, Alexander van der Bellen.

Centenars de persones s’han concentrat als exteriors del recinte del museu per protestar contra la guerra de Gaza i exigir la detenció de Herzog, com a responsable dels presumptes crims de guerra de l’estat d’Israel que el Tribunal Internacional de Justícia investiga a la franja.

El rei dels Països Baixos ha destacat que precisament el final de la Segona Guerra Mundial va permetre de recuperar el dret de manifestació. A més, ha fet una crida a visitar el museu, que s’ha ubicat en una antiga sinagoga del cèntric carrer de Plantage Middenlaan, al barri on els jueus esperaven a ser deportats a Alemanya. “És un lloc d’on es van salvar sis-cents nens jueus”, ha explicat el director del museu, Emile Schrijver, abans de la inauguració. Es calcula que més de 102.000 jueus neerlandesos van ser assassinats durant la Segona Guerra Mundial.

Herzog fa un discurs molt polític

Per la seva banda, el president d’Israel ha fet una nova crida a l’alliberament dels ciutadans israelians retinguts a Gaza d’ençà del 7 d’octubre. A més,  ha dit que el museu era un lloc que recordava els horrors que sorgien de l’odi, l’antisemitisme i el racisme i ha advertit que l’odi als jueus creixia per tot el món.

En les pròximes hores, Isaac Herzog es reunirà amb el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, per parlar de qüestions polítiques.

Més de dues-centes mesquites havien demanat a les autoritats neerlandeses de no rebre el president Herzog com a resposta als actes d’Israel a la guerra de Gaza.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor