22.08.2022 - 19:24
|
Actualització: 23.08.2022 - 22:37
La nit de Nadal del 1969 la història de Noruega va canviar. El país escandinau, independent d’ençà de començament de segle i que havia sobreviscut de l’agricultura, la fusta i la pesca a la perifèria d’Europa, es va convertir en pocs anys en una potència petroliera i, gràcies a les seves polítiques socialdemòcrates, en un dels estats amb un dels nivells de vida més alts del món. Tot i que d’ençà del 1966 es feien prospeccions, després del descobriment de les grans reserves de la mar del Nord, tres anys després, va començar un nou temps.
Aquesta és la història que explica El temps de la felicitat, centrada en l’impacte que el descobriment del petroli va tenir en la població de Stavanger i, especialment, en quatre joves: Anna Hellevik (Anne Regine Ellingsæter), una noia d’orígens pagesos, però que té l’ambició de fer carrera professional; el seu promès, Christian Nyman (Amund Harboe, a la primera temporada, i Paal Herman Ims, a la segona), fill d’una família burgesa dedicada a la indústria de les conserves, que viu la crisi del sector i s’haurà de reinventar; Toril Torstensen (Malene Wadel), una mare soltera jove, treballadora de Nyman, nascuda en una família molt religiosa; i Jonathan Kay (Bart Edwards), advocat nord-americà de Phillips Petroleum, l’empresa d’Oklahoma que va descobrir el petroli noruec.
Una societat socialdemòcrata rica
Les històries personals d’aquests quatre personatges i les seves famílies s’emmarquen en una visió mundial de les conseqüències polítiques i econòmiques de l’esclat petrolier i el començament dels anys de la prosperitat. Perquè la sèrie és una invitació a conèixer, per al públic no noruec, les peculiaritats polítiques, ideològiques i socials del país. La pertinença a l’OTAN com a membre fundador, però el rebuig a formar part de la UE, les polítiques socialdemòcrates i la gestió pública de la riquesa del petroli –que topa sovint amb la mentalitat capitalista dels nord-americans–, la presència de grups fonamentalistes pentecostals al costat de l’església luterana oficial o l’augment de l’alcoholisme i el joc arran de la febre petroliera són alguns dels temes que proposa El temps de la felicitat.
Per als quatre protagonistes, aquest nou temps que s’obrirà el 1969 i que es clourà en circumstàncies ben diferents l’any 1980, serà una invitació a decidir per si mateixos l’orientació de les seves vides. Però, al final de la sèrie, també ens podrem qüestionar si realment aquell ha estat un temps feliç.
Títol original: Lykkeland.
País: Noruega.
Any: 2020-2022.
Director: Pål Jackman i Petter Næss.
Guió: Mette M. Bølstad, Siv Rajendram Eliassen i Synnøve Hørsdal.
Repartiment: Anne Regine Ellingsæter, Amund Harboe, Bart Edwards, Pia Tjelta, Per Kjerstad, Vegar Hoel, Adam Fergus, Mads Sjøgård Pettersen, David Menkin.
Idioma original: Noruec i anglès.
Subtítols: Disponibles en català.
Plataforma: Filmin.
Format: Dues temporades de vuit episodis.
Període històric: 1969-1980.
La història de l’Europa del segle XX en trenta-una sèries:
1. Vienna blood – Àustria (Movistar Plus)
2. Downton abbey – Regne Unit (Netflix)
3. Rebellion – Irlanda (Netflix)
4. The last czars – Rússia (Netflix)
5. Mitjanit al Pera Palace – Turquia (Netflix)
6. Badehotellet – Dinamarca (Filmin)
7. Babylon Berlin – Alemanya (Netflix)
8. 14 de abril: La República – Espanya (RTVE)
9. Beauty queen of Jerusalem – Israel (Netflix)
10. Els Durrell – Grècia (Filmin)
11. Temps de silenci – Catalunya (Filmin)
12. El rei de Varsòvia – Polònia (Filmin)
13. Riphagen – Països Baixos (Filmin)
14. El desertor – Alemanya (Filmin)
15. Laberint de pau – Suïssa (Filmin)
16. The defeated – Alemanya (Netflix)
17. The crown – Regne Unit (Netflix)
18. L’amiga estupenda – Itàlia (HBO Max)
19. The restaurant – Suècia (Filmin)
20. Espies a l’ombra – Finlàndia (Filmin)
21. Charité: Guerra freda – Alemanya (Filmin)
22. Glória – Portugal (Netflix)
23. El temps de la felicitat – Noruega (Filmin)
24. Carlos – França (Filmin)
25. A very english scandal – Regne Unit (Prime Video)
26. Ihesaldia – País Basc (Filmin)
27. Fariña – Galícia (Netflix)
28. Chernobyl – Ucraïna (Netflix)
29. El cas Oussekine – França (Disney Plus)
30. 1992/1994 – Itàlia (Movistar Plus)
31. Els últims tres dies – Sèrbia (Filmin)