Arriba el Temps de Pèsols, una oportunitat per a degustar la ‘perla verda’ del Maresme

  • Les activitats gastronòmiques volen fer conèixer les propietats d’aquest pèsol singular de la comarca

VilaWeb

Redacció

12.03.2020 - 17:00
Actualització: 12.03.2020 - 18:46

Quan arriba la primavera, el pèsol es converteix en el protagonista de la gastronomia del Maresme. Aquest llegum, que pertany a la varietat de la floreta o garrofal, és catalogat com a producte singular de la comarca. Les jornades gastronòmiques Temps de Pèsols, que comencen aquesta setmana, s’organitzen amb la finalitat de difondre les propietats de la ‘perla verda del Maresme’, que es caracteritza per la seva dolçor i per ser més suau i petita que la resta. Fins a final d’abril, els municipis de la zona oferiran degustacions populars, rutes de tapes i menús basats en aquest producte.

Mataró inaugura avui aquesta cita amb les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró, una recepta molt arrelada al poble que consisteix en sèpia acompanyada de pèsols i patates. Deu establiments de la ciutat oferiran aquest plat únic. A partir del cap de setmana, Caldes d’Estrac s’afegeix a les jornades amb la ruta gastronòmica de la tapa del pèsol. Hi participen set bars i restaurants amb tapes i racions on el pèsol es marida amb altres ingredients. Tot seguit, del 17 al 19 de març, Sant Andreu de Llavaneres acollirà la 21a Festa del Pèsol Garrofal. Durant tot el cap de setmana hi haurà activitats per tots els públics com ara tallers de cuina, botigues al carrer, fira del pèsol, jocs tradicionals per a infants o pesolada popular. 

Ingredient imprescindible a les cuines del Maresme

Paral·lelament a aquests actes, restaurants de Caldes d’Estrac, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Argentona, Canet de Mar, el Masnou, Sant Pol de Mar, Calella i Vilassar de Mar, entre més, ofereixen menús protagonitzats per les varietats del pèsol autòcton de la comarca. Hi participen establiments de tota mena i d’estils ben diversos, des de fondes de tota la vida a establiments premiats per la Guia Michelin.

Per això, s’hi poden trobar tant els plats més tradicionals –com els pèsols ofegats, a la catalana, saltats amb pernil o botifarra de perol, mandonguilles amb sèpia i pèsols, guisats acompanyant peixos o marisc– com els més atrevits, com ara una pizza de pèsols amb botifarra blanca i negra, hummus de pèsols amb germinat de raves i torrades d’olives negres, gelat de pèsol i  bombonets de pèsol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor