09.10.2024 - 20:16
|
Actualització: 09.10.2024 - 21:57
L’astrònom Joan Anton Català avisa que s’ha activat l’alerta de tempesta solar intensa (nivell 4 sobre 5). El flux més dens de partícules arribaria a la Terra demà a partir de les 20.00 (hora local), i es mantindria la intensitat durant tot el vespre i la matinada. Per això, les possibilitats de veure aurores boreals serà un fet.
Tanmateix, l’astrònom demana prudència. “Hem de tenir present que l’episodi del maig passat va ser històric, sense a penes precedents. Per tant, farem bé de moderar expectatives, però paga la pena estar atents”, avisa a X.
Això és un no parar!
S’acaba de donar alerta de tempesta solar intensa (nivell G4 sobre 5). El flux més dens de partícules arribaria a la Terra demà, dia 10, a partir de les 20:00 horari català, i seguiria molt intens durant tot el vespre i matinada.
Possibilitat d’aurores? Sí.… pic.twitter.com/dQ6juBsQbf— Joan Anton Català Amigó (@estelsiplanetes) October 9, 2024
Com es poden veure les aurores boreals?
Català recomana de cercar cels foscos, allunyar-se el màxim possible de les llums urbanes, i buscar un horitzó sense obstacles; per tal de maximitzar les possibilitats d’apreciar les aurores boreals.
Demà serà el dia de major impacte per veure aurores boreals, però també hi ha possibilitat de veure-les el dia 11 i 12 d’octubre. Per això, podrien coincidir dos fenòmens alhora: les aurores boreals i l’anomenat “cometa del segle“. Es preveu que el cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) es podrà veure del 12 al 16 d’octubre.