La reciprocitat a la vostra mà: què podeu trobar a la xarxa de TV3, À Punt i IB3

  • Us oferim un recull dels programes de televisió en català més destacats

VilaWeb

Redacció

17.09.2021 - 21:50
Actualització: 17.09.2021 - 22:13

Els ciutadans dels Països Catalans no ho tenen fàcil per mirar la televisió en català. La divisió administrativa del país en diferents estats, autonomies i departaments va de la mà d’una multiplicitat de televisions públiques dependents de cada administració que, a més, en la major part dels casos solament es poden sintonitzar al seu territori. En principi, l’emissió digital web, a les aplicacions mòbils i de les televisions intel·ligents facilita que puguem mirar À Punt, TV3 i IB3 independentment d’on visquem, però sovint passa que no sabem què mirar perquè no en coneixem la programació. Per posar-hi remei, us expliquem quins són alguns dels programes més interessants que podeu trobar ara per ara en emissió o als serveis de continguts a la carta.

Un dels programes de televisió en català més en voga actualment és Crims, el programa de crònica negra que recupera els assassinats més sonats de la història recent de Catalunya. Ara com ara, TV3 emetrà durant quatre dilluns, a les 22.10, un especial de sobre el famós crim de la guàrdia urbana, però podeu trobar la resta de capítols al servei a la carta. Abans de Crims, però, IB3 ja explorava el gènere true crime amb Memòria Negra, que ja fa sis temporades que narra els assassinats i successos més destacats a les Illes d’aquests darrers cent anys. L’última televisió d’afegir-se a la crònica negra ha estat À Punt, amb L’hora fosca. Una oferta àmplia perquè els seguidors del gènere trobin noves històries de suspens.

Els que prefereixin passar l’estona rient poden mirar els programes de zàping APM? (TV3) o TàP Zaping (À Punt), en emissió els dimecres i dijous, respectivament, a les 22.00. També s’ho passaran bé dijous a les 22.05 amb les paròdies de Polònia (TV3), que d’ençà de fa quinze anys retrata amb acidesa l’actualitat política, o els tutorials salvatges de bricolatge de Bricoheroes (TV3), que s’emet per YouTube. Uns altres programes d’entreteniment recomanables que podem trobar a les televisions públiques són els de divulgació de la llengua i la seva gran diversitat. À Punt emet cada dijous, després de TàP Zaping, Trau la llengua, presentat per Pepa Cases i Xavi Castillo. Més programes de llengua disponibles als serveis de vídeo a la carta són Tèntol, d’IB3, o El llenguado, de TV3.

Amb Bambant per casa (À Punt), disponible a la carta, podem descobrir el País Valencià de la mà de Miquel Gil amb Pep Gimeno ‘Botifarra’ a la primera temporada i Carles Dénia a la segona. I a Uep! Com anam? (IB3) l’influenciador Miquel Montoro acosta a l’espectador la vida dels pagesos, la seva feina i els aliments que es produeixen a les Illes. Actualment, s’emet dijous a les 22.15. La riquesa dels productes que ens descobreix el jove Montoro els podeu aprendre a cuinar mirant Fred i calent, el programa de gastronomia i nutrició d’IB3 conduït pel cuiner Miquel Calent i amb la participació de la periodista Natàlia Blanes i la farmacèutica Fanny Pons. A més de mostrar receptes, el programa fa divulgació dels productes de la terra, del seu valor i les propietats que tenen.

Els amants dels concursos s’ho passaran bé amb Jo en sé + que tu (IB3), un concurs diari de preguntes i respostes en què els participants han de demostrar el domini en diferents àrees de coneixement per a aconseguir el codi de la caixa forta que hi ha al plató i que conté el premi. El programa s’emet de dilluns a divendres a les 21.30. Divendres, l’equip participant que hagi aconseguit més punts durant la setmana, podrà continuar una setmana més. A més, tots tres canals emeten versions del concurs Atrapa’m si pots (Agafa’m si pots, a la versió illenca), presentat per Llucià Ferrer a TV3, Carolina Ferre a À Punt i Antònia Jaume a IB3.

També són altament recomanables els programes culturals Quan arribin els marcians (TV3) i Una habitació amb vistes (À Punt). Tots dos aborden qüestions diverses com ara l’amor, la pressió estètica, les migracions, el turisme, el poder, el sexe, la llengua, l’art i la vellesa i observen com les han tractades les diferents expressions culturals. Quan arribin els marcians s’emet els dimarts a les 00.15 a TV3 i els dijous a les 22.15 al 33. Una habitació amb vistes s’emet els dijous a les 23.40.

Reportatges d’investigació

Tots tres canals tenen espais dedicats als documentaris i els reportatges d’investigació. Casualment, tant el d’IB3 com el d’À Punt es diuen igual: Zoom. El programa illenc ja fa set temporades que s’emet i es pot mirar cada dissabte a les 22.40, mentre que el valencià es pot trobar els dilluns a les 22.00. A TV3 hi ha en antena dos programes dedicats a la investigació: Sense ficció (dimarts a les 22.05) i 30 minuts (diumenge a les 22.05). Tots dos espais combinen els documentaris fets per professionals de TV3 amb uns altres de producció externa.

Sèries destacades

La fal·lera de les sèries d’aquests darrers anys ha canviat la manera de consumir-ne, sense tenir en compte l’emissió. Al servei a la carta de TV3 en podem trobar algunes de destacades com Nit i dia, Cites, el Crac, Polseres vermelles, Les de l’hoquei, Porca misèria, Si no t’hagués conegut o la clàssica Plats bruts.

Darrerament, IB3 ha estrenat moltes sèries que han tingut una molt bona acollida: Mai neva a ciutat, Treufoc, Amor de cans i Pep. Ben aviat estrenarà Pirates a les Balears, una sèrie documentària coproduïda amb el Canal Historia que s’ha definit com el rodatge fet a les Illes més ambiciós d’aquests darrers anys. Mostrarà com durant segles les Illes van ser un territori d’especial interès estratègic-militar i comercial per als corsaris genovesos, africans o turcs.

Recentment, À Punt ha estrenat nous episodis de l’Alqueria blanca, el clàssic de Canal 9 sobre la vida rural a un poblet de l’Alcoià durant els anys seixanta. A més, també podeu trobar al seu catàleg les sèries Parany i La vall i coproduccions amb TV3 com ara La fossa i La forestera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor