05.02.2024 - 15:22
|
Actualització: 07.02.2024 - 23:01
Un equip d’astrònoms, encapçalat per l’investigador de la Universitat Estatal d’Arizona Tim Carleton, ha descobert una galàxia nana que va aparèixer a les imatges del telescopi espacial James Webb i que no hauria d’existir.
Les galàxies estan unides per la gravetat i estan formades per estrelles i planetes, amb grans núvols de pols i gas, així com matèria fosca. Però aquesta no tenia les característiques habituals d’una galàxia nana, ja que no interactua amb cap galàxia propera ni tampoc forma noves estrelles. Com a resultat, és un cas interessant d’una galàxia inactiva aïllada. “Aquesta mena de galàxies nanes inactives aïllades no s’havien vist realment abans, excepte en relativament pocs casos. Realment no s’espera que existeixin donada la nostra comprensió actual de l’evolució de les galàxies, de manera que el fet de veure aquest objecte ens ajuda a millorar les nostres teories de la formació de galàxies”, va dir Carleton. “En general, les galàxies nanes que hi ha per si soles continuen formant noves estrelles”.
Fins ara, la comprensió dels astrònoms de l’evolució de la galàxia mostrava que una galàxia aïllada continuava formant estrelles joves o interactua amb una galàxia més massiva. Aquesta teoria no s’aplica en aquest cas, que es presenta com una antiga població estel·lar, que no forma noves estrelles i es manté per si mateixa. Aquest descobriment canvia la comprensió dels astrònoms de com es formen i evolucionen les galàxies i suggereix la possibilitat que moltes galàxies inactives aïllades estiguin esperant a ser identificades i que el telescopi Webb tingui les eines per fer-ho.