04.08.2022 - 17:06
El telescopi espacial James Webb (JWST) ha aconseguit una imatge de l’estrella individual més llunyana mai vista a gairebé vint-i-vuit milions d’anys llum de distància. Habitualment a aquestes distàncies només es poden detectar galàxies senceres, però una coincidència ha permès als investigadors de detectar aquesta estrella, anomenada Earendel. Fa uns mesos amb el telescopi espacial Hubble i ara, el 30 de juliol, amb el Webb.
El telescopi Hubble detecta Earendel, l’estel més llunyà mai observat
Earendel és en una galàxia anomenada Arc de l’albada. La imatge que ara observem revela com era fa uns nou-cents milions d’anys després del Big Bang. El nom, que significa “estrella del matí” o “llum que naix”, prové d’un personatge de l’univers del Senyor dels Anells. Fa referència al fet que la seva llum s’ha estirat en una llarga corba per la gravetat d’un cúmul de galàxies més proper a la Terra en un procés anomenat lent gravitacional. Aquest procés també va augmentar la galàxia en un factor de més de mil, permetent als astrònoms de confirmar amb el telescopi Webb que és una estrella individual i no un cúmul de centenars.
La nova sèrie de ‘El Senyor dels Anells’ s’estrenarà doblada al català
Es preveu que les estrelles de l’univers primerenc tinguin composicions químiques diferents de les estrelles modernes, perquè amb el pas del temps es van formar elements més pesants a les supernoves; llavors no s’havien produït prou supernoves per enriquir l’espai amb els elements que són ara tan comuns.
We’re excited to share the first JWST image of Earendel, the most distant star known in our universe, lensed and magnified by a massive galaxy cluster. It was observed Saturday by JWST program 2282. pic.twitter.com/YoZZKRsdzf
— Cosmic Spring JWST (@CosmicSprngJWST) August 2, 2022