16.12.2022 - 16:24
Un equip encapçalat per investigadors de la Universitat de Mont-real ha trobat proves que dos exoplanetes que orbiten una estrella nana vermella són mons aquàtics, on l’aigua constitueix una gran part del planeta. Aquests mons, situats en un sistema planetari a dos-cents divuit anys llum de distància, anomenat Kepler-138, són diferents de qualsevol planeta del nostre sistema solar.
L’aigua no es va detectar directament a Kepler-138, però comparant les mides i masses dels planetes amb models, els astrònoms conclouen que una fracció significativa del seu volum, fins a la meitat, hauria d’estar feta de materials més lleugers que la roca però més pesat que l’hidrogen o l’heli (que constitueixen la major part dels planetes gegants gasosos com Júpiter). El més comú d’aquests materials candidats és l’aigua.
1/ Researchers find evidence for the existence of a new type of planet called a “water world,” where water makes up a large fraction of the entire planet. These 218 light-years away worlds are unlike any planets in our Solar System. Read more: https://t.co/aSlMa1ZWoG pic.twitter.com/MQt8vX856l
— HUBBLE (@HUBBLE_space) December 15, 2022
“Anteriorment pensàvem que els planetes que eren una mica més grans que la Terra eren grans boles de metall i roca, com versions a gran escala de la Terra, i per això els vam anomenar súper-Terres”, va explicar Björn Benneke, coautor de l’estudi i professor d’astrofísica a la Universitat de Mont-real. “No obstant això, ara hem demostrat que aquests dos planetes, Kepler-138 c i d, són de naturalesa bastant diferent i que una gran part del seu volum total és probablement compost d’aigua. És la millor evidència fins ara per als mons aquàtics, un tipus de planeta que els astrònoms van teoritzar que existia durant molt de temps”.
Amb volums més de tres vegades els de la Terra i masses dues vegades més grans, els planetes tenen densitats molt més baixes que la Terra. Això és sorprenent perquè la majoria dels planetes una mica més grans que la Terra que s’han estudiat amb detall fins ara semblaven ser mons rocosos com el nostre.
Els investigadors adverteixen que els planetes poden no tenir oceans com els de la Terra directament a la superfície del planeta. “La temperatura a l’atmosfera probablement es troba per sobre del punt d’ebullició de l’aigua, i esperem una atmosfera espessa i densa feta de vapor en aquest planeta. Només sota aquesta atmosfera de vapor hi podria haver aigua líquida a alta pressió, o fins i tot aigua en una altra fase que es produeix a altes pressions, anomenada fluid supercrític”, ha explicat Caroline Piaulet, de l’Institut Trottier d’Investigació sobre Exoplanetes de la Universitat de Mont-real i que ha dirigit l’equip d’investigadors.
Un nou exoplaneta al sistema
Els dos possibles mons d’aigua, Kepler-138 c i d, no es troben a la zona habitable, l’àrea al voltant d’una estrella on les temperatures permetrien aigua líquida a la superfície d’un planeta rocós. Però els investigadors també van trobar proves d’un nou planeta al sistema, Kepler-138 e, a la zona habitable.
Els investigadors van tenir una altra sorpresa: van trobar que els dos mons aquàtics Kepler-138 c i d són planetes “bessons”, amb pràcticament la mateixa mida i massa, mentre que abans es pensava que eren dràsticament diferents.