Carme Teixidó: ‘Entre els autònoms hi ha molta desesperació’

  • Entrevista a la portaveu de Som Autònoms sobre la crisi econòmica causada per la Covid-19

VilaWeb
Carme Teixidçó, en una imatge d'arxiu (Foto: CT)

Text

Andreu Barnils

28.04.2020 - 21:50
Actualització: 29.04.2020 - 09:51

Carme Teixidó és la responsable de Som Autònoms, la plataforma de la Intersindical-CSC nascuda el 2017 i especialitzada en autònoms, un dels col·lectius més desemparats històricament en aquest país. A Som els assessoren, els donen servei i els organitzen. La senyora Teixidó té una gestoria, i el contacte amb els seus clients autònoms la va empènyer a organitzar-se des del sindicat. En el passat, Teixidó havia impulsat Catalunya diu Prou, la plataforma per a fer sobirania fiscal a l’estat espanyol. VilaWeb hi ha contactat telefònicament per parlar de la situació dels autònoms en plena crisi de la Covid-19.

Quin és l’objectiu de Som Autònoms?
—Tenir representació pròpia i ser un interlocutor més en les negociacions entre sindicats i patronal. Perquè a hores d’ara els autònoms no hi tenim accés. Volem ser veu dels autònoms.

Comparat amb altres països, quina és la situació dels nostres autònoms?
—Molta injustícia pel que fa a quota, prestació d’atur i baixes per malaltia. La quota, reivindicació clàssica. Majoritàriament, aquí un autònom paga uns 283 euros al mes, amb un primer any que es paga menys. Aquests 283 euros es paguen tinguis ingressos o no en tinguis. En canvi, a la majoria de països europeus pagues segons la facturació. Cosa ben lògica. O amb quotes molt més reduïdes. Aquí no, i per això tants autònoms es plantegen plegar, perquè no els surt a compte. Pel que fa a l’atur dels autònoms, tot just és de fa un any, però no és automàtic com en el cas d’un treballador per compte d’altri. Si va bé, te’l donen, i si no, no. I per últim, les baixes per malaltia. Ara les han intentat d’arreglar una mica, però no cobres fins al quart dia. En molts casos, si l’autònom cau malalt, no cobra. Per això tants autònoms no es posen mai malalts. En aquest país, els autònoms són els que tenen més obligacions i menys prestacions.

Passem a la crisi de la Covid-19. En aquesta crisi, els autònoms poden rebre dues menes d’ajuts: els perdonen la quota i reben un ajut mensual. És això?
—És això. L’ajut mensual és del 70% de la base de cotització. I la xifra que rebrà la majoria és de 600 euros al mes. Però hi ha lletra petita.

Quina?
—D’entrada, ja han avisat que el 30 d’abril es cobraran més de la meitat de les quotes per error. Te la perdonen, però te la cobren. Diuen que les retornaran al juny. Després, hi ha molta gent que s’ha quedat sense feina, i a la vegada, no poden abaixar la persiana. No poden rebre cap ajuda perquè no poden adduir cessament d’activitat, tot i que estan parats.

Per exemple?
—Instal·ladors de caldera. O gent que fa reparacions. Per epígraf no els toca. És absurd. O una clienta meva, que és una senyora que té una croqueteria. Serveix a restaurants. Només a restaurants. Doncs no hi entra per epígraf, i no pot adduir cessament d’activitat.

Però pot rebre ajut si demostra que la facturació li ha baixat un 70%.
—És veritat, però aquí la llei fa servir el mes de març com a referent. Si els autònoms demostren que al març els ha baixat el 70% de la facturació respecte de la mitjana dels sis mesos anteriors, rebran ajut. Però aquí el gran drama va ser l’abril. És a l’abril que molta gent no va facturar res. Hi ha gent que al març va facturar de manera normal i corrent. I a l’abril, zero. Doncs no podran agafar-se a l’ajut.

Petits negocis? Bars? Com ho tenen?
—Tots aquests tenen treballadors, i en teoria molts dels treballadors han pogut fer ERTO. Doncs jo no conec cap treballador amb ERTO que hagi cobrat. I no hi ha previsió que cobrin fins a començament de maig. Pel que fa als caps, els amos del negoci, veurem si poden tornar a obrir. Molts no els entren gens de diners des de fa setmanes. I han d’anar pagant lloguers, per exemple.

Hi ha cap ajut per als lloguers?
—Els han separat en dos. Si pagues el lloguer a un gran tenedor (propietari que té més de deu locals llogats), pots tenir moratòria. Tens el dret de no pagar els quatre mesos vinents. Però els pagaràs més tard. La majoria no es troba pas en aquesta situació. La majoria dels autònoms paga el lloguer del local a una persona que no és cap gran tenedora. Per exemple, un client meu que té una perruqueria a Mataró. Paga el lloguer de 700 euros a una persona que no té deu immobles, en té quatre. En aquest cas, depèn de la voluntat del propietari. I això és així en la majoria de casos.

Casos extrems que hàgiu vist?
—Entre els autònoms hi ha molta desesperació. Tinc dos nanos que van obrir un gimnàs d’arts marcials a Badalona. Feia un any que era obert. Van compilar l’atur per a fer la inversió. Entre trenta anys i quaranta, pares de nens petits. Arreglen el local, hi posen instal·lacions, dutxes, tatamis. Per primera vegada després d’un any, aquest trimestre, els entraven més diners que no en sortien. No els arribava ni per a un sou, però veien la llum. Doncs, com que el dia de l’estat d’alarma tenien dues quotes de la Seguretat Social pendent, això ja no els va permetre d’accedir als ajuts. Tenen un saldo al banc de zero. I ara s’han donat de baixa d’autònoms perquè els 300 euros de quota prefereixen posar-los al súper. Menjar. Un altre exemple: el meu fill. Autònom de l’espectacle. Va agafar baixa per malaltia a començament de març. No ha cobrat cap duro, perquè la resposta de la mútua és: quan ens entra un formulari que combina els dos ítems (malaltia i cessament d’activitat) el sistema informàtic no respon i no ho podem gestionar. I es queden tan amples, tu.

Quines solucions hi ha?
—Tots aquells que tingueu nòmina, consumiu al veí de la cantonada. Per això, el 22 d’abril nosaltres vam crear la xarxa solidària: la idea és que de manera gratuïta, afiliats i no afiliats, tots els autònoms puguin publicitar negoci i serveis. Correus, webs, telèfons. Perquè els consumidors busquin si tenen algun autònom a prop que els pugui donar servei. I d’aquesta manera ajuden algú que, alhora, probablement fa mes i mig que no factura. Som 130, de moment. És una pàgina molt humil que volem que vagi creixent i millorant. Perquè una cosa que pot sortir reforçada de la Covid-19 és el consum local.

Voleu afegir res?
—Que la gent s’afili a la Intersindical i a la sectorial d’Autònoms. I que facin xarxa. Que ens contactin. El consum local és molt important. Els autònoms s’han d’organitzar. Ara és el moment de passar la sotragada. Però els autònoms s’han d’organitzar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor