El TEDH considera que l’atac dels cosacs contra el grup Pussy Riot durant els jocs de Sotxi va vulnerar drets humans

  • El tribunal creu que no es va respectar la llibertat d'expressió i lamenta que no hi hagués una investigació efectiva

VilaWeb
Pussy Riots en una de les seves actuacions.
ACN
29.08.2023 - 13:40

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) considera que l’atac d’un grup de cosacs contra el grup Pussy Riot durant la celebració dels Jocs Olímpics d’hivern a Sotxi (Rússia) l’any 2014 va vulnerar drets humans. En una sentència publicada avui, el tribunal apunta que l’actuació dels cosacs —finançats pel govern rus per mantenir l’ordre públic— va ser violenta i va vulnerar la llibertat d’expressió de la banda musical. Alhora, el TEDH lamenta que Moscou no va dur a terme una investigació efectiva dels fets. En aquest sentit, el tribunal condemna Rússia a pagar 15.000 euros a cada membre del grup per danys físics i morals i 7.200 euros per danys materials. La decisió de la cambra, formada per set jutges, ha estat unànime.

Els fets als quals fa referència la sentència daten del febrer de 2014, quan cinc membres de la banda ‘punk’ feminista Pussy Riot van intentar cantar una cançó de protesta contra el president rus, Vladímir Putin, a la ciutat de Sotxi. Just després de l’inici de la seva actuació, deu homes amb uniformes de cosacs van colpejar-les amb fuets, van tirar-les a terra i les van ruixar amb gas pebre.

També carrega contra les formes que es van utilitzar per dissoldre la protesta, tot assenyalant que l’ús de la força —en aquest cas amb fuets i esprai pebre— “no pot estar justificat en una societat democràtica”.

Per altra banda, els magistrats carreguen contra la incapacitat del govern rus d’obrir una investigació sobre els fets, violant així l’article 3 del TEDH. Malgrat els nombrosos testimonis que van presenciar els fets, el material audiovisual i les proves mèdiques recollides per les víctimes, el procediment va ser desestimat.

Tot i que Rússia va optar per deixar de ser membre de la Convenció Europea el 16 de setembre de 2022, mesos després de l’esclat de la guerra d’Ucraïna, el tribunal defensa que té jurisdicció sobre aquest cas perquè els fets es van produir abans del 2022.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor