23.01.2023 - 19:52
|
Actualització: 23.01.2023 - 20:07
El Tribunal Europeu de Drets Humans ha considerat que etiquetar com a perjudicial un llibre infantil només perquè tingui contingut LGBTI viola la llibertat d’expressió, en una sentència sense precedents que respon a un litigi obert a Lituània, però que representa un precedent per a tots els països europeus.
Els fets es remunten a final del 2013, quan una universitat va publicar un llibre de l’autora Neringa Dangvyde Macate (1975-2020), en el qual es recollien contes per a nens de nou anys amb personatges de diferents orígens, capacitats i orientació sexual. Dues de les sis històries incloïen missatges relatius a les unions entre persones del mateix sexe. La publicació va derivar en queixes al Ministeri i a la universitat, al·legant per exemple que el llibre “encoratjava la perversió”. La inspecció d’ètica va concloure que el text podia ser “perjudicial” per a nens menors de catorze anys, de manera que quan es va reactivar la distribució del llibre, es va fer amb una etiqueta on s’advertia del contingut.
Després d’una sèrie de demandes en l’àmbit intern, la polèmica es va elevar el 2019 al TEDH, que finalment ha conclòs que les autoritats lituanes van contravenir l’article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans, relatiu a la llibertat d’expressió, i van limitar l’accés dels menors a uns contes que es limitaven a posar el matrimoni entre persones del mateix sexe com a “equivalent” a la unió heterosexual.
Els jutges no consideren que el text fos “sexualment explícit” ni que, com argumentava el govern, es promoguessin un determinat tipus de matrimonis. “Al contrari, els contes advocaven pel respecte i l’acceptació de tots els membres de la societat en un aspecte fonamental de les seves vides”, diu el dictamen final.
Per tant, Lituània ha estat condemnada a pagar dotze mil euros a la mare de la demandant en concepte de danys, així com a abonar cinc mil euros més per les costes del procés.