18.07.2024 - 12:22
|
Actualització: 18.07.2024 - 12:53
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala la reforma educativa de Letònia del 2018 perquè el letó sigui “la llengua de comunicació principal” a partir dels anys obligatoris de pre-escolar. En una sentència, el tribunal diu que augmentar l’ús del letó a pre-escolar no és discriminatori per a la minoria que parla rus. Argumenta que la reforma és proporcionada i “necessària per a preparar els alumnes per a l’educació primària” i “garantir la unitat en el sistema educatiu”.
Judgment Djeri and Others v. Latvia – Increased use of Latvian in pre-schools following 2018 education reform did not discriminate against Russian-speakershttps://t.co/EpUezKAzbN#ECHR #CEDH #ECHRpress pic.twitter.com/joOjzYaDUT
— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) July 18, 2024
Així mateix, el tribunal avala la reforma perquè vol garantir un nivell suficient de letó a fi que els residents puguin participar de forma efectiva en la vida pública. La reforma en qüestió establia que des del setembre del 2019 el letó fos la llengua de comunicació principal a partir dels anys obligatoris de preescolar, tret de “les activitats ja organitzades amb la intenció que els alumnes dominin l’idioma minoritari”.
Els demandants són pares d’infants de pre-escolar de Letònia que s’identifiquen amb la minoria que parla rus. Alguns són ciutadans letons i alguns altres residents permanents. Amb aquesta decisió, el TEDH referma la posició sobre el sistema educatiu letó, que ja va fer públic en una sentència el setembre passat.