08.04.2024 - 10:00
|
Actualització: 08.04.2024 - 11:32
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) es pronunciarà demà sobre els primers casos de justícia climàtica a Europa. D’ençà del 2020 el TEDH té sobre la taula tres litigis pioners que denuncien la inacció dels estats per a combatre el canvi climàtic. El tribunal ha donat màxima prioritat a aquests casos per establir jurisprudència sobre com l’exercici d’uns drets humans determinats –sobretot, el dret a la vida– poden ser danyats pels danys sistemàtics al clima i quina responsabilitat tenen els governs al respecte.
Fins ara el TEDH solament s’ha pronunciat sobre casos concrets de danys al medi, com ara sobre la responsabilitat dels estats per l’abocament de residus i l’exposició a materials tòxics, però no s’ha posicionat sobre la responsabilitat de les autoritats dels estats a l’hora de prendre mesures per assolir els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle.
Tot i que el Conveni Europeu de Drets Humans no consagra cap dret a un medi saludable per se, Estrasburg ha triat tres casos paradigmàtics per posicionar-se arran de la preocupació social creixent pel clima.
Litigis climàtics pioners al TEDH
Són tres casos que el TEDH considera representatius per a marcar jurisprudència. Un dels quals és el d’un grup de dones suïsses més grans de seixanta-cinc anys, les KlimaSeniorinnen, que han denunciat Suïssa per no haver protegit el seu dret de la vida i del respecte per la seva vida i la vida familiar (articles 2 i 8 de la Convenció Europea de Drets Humans). En particular, al·leguen que les autoritats han fracassat en la responsabilitat d’introduir legislació adequada i mesures suficients i apropiades per a assolir els objectius en la lluita contra el canvi climàtic.
El segon cas és el d’uns joves portuguesos contra una vintena d’estats, entre els quals, l’espanyol. Els acusen de ser responsables de les onades de calor i incendis forestals causats per l’escalfament global i que perjudiquen les seves vides, benestar, salut mental i habitatges. Finalment, el TEDH estudia la demanda contra l’estat francès d’un eurodiputat i ex-batlle que veu en risc el seu poble per l’augment del nivell de la mar.
El Center for International Environmental Law espera que les sentències estableixin un precedent legal sobre com s’interpreta la legislació dels drets humans per protegir els ciutadans de la crisi climàtica als 46 estats membres del Consell d’Europa. “També que guiï les decisions futures dels tribunals i influeixin en els casos pendents i futurs sobre el clima a Europa i arreu del món”, afegeixen.