07.01.2025 - 22:13
|
Actualització: 07.01.2025 - 22:40
L’ex-vice-president del parlament Josep Costa ha anunciat que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit una demanda seva contra Espanya per vulneració de drets humans, que va presentar el passat mes de setembre. L’octubre del 2021, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret el va fer detenir perquè Costa no s’havia presentat a declarar en la causa per desobediència contra la mesa del parlament de Roger Torrent. Arran d’això, va passar bona part del matí a un calabós del TSJC i a la tarda el van portar davant la magistrada, tot i que es va negar a declarar.
Amb més rapidesa del previst, el TEDH ha admès a tràmit la meua 4a demanda contra Espanya. Aquesta tracta de la meua detenció il·legal com a conseqüència de l’activitat parlamentària que vaig exercir en defensa de la independència. L’única lluita que es perd és la que s’abandona. pic.twitter.com/RAKml0GCno
— Josep Costa (@josepcosta) January 7, 2025
La demanda exposa que la llei d’enjudiciament criminal espanyola no imposa que l’investigat comparegui obligatòriament en circumstàncies com les del seu cas i, afegeix, si ho fes seria inconstitucional i contrària al conveni de drets humans. És per això, diu Costa, que va demanar als tribunals interns de plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat. A més, continua, la llei d’enjudiciament tampoc imposa una detenció automàtica o obligatòria, i diu que això no apareix en cap text legal. És per això que, diu, la magistrada i la sala d’apel·lacions es contradiuen quan invoquen un article que diu que els tribunals “podran” ordenar la detenció i, alhora, diuen que es van veure obligats a ordenar-la.
Diu que el TSJC va justificar l’ordre de detenció per una doctrina del Tribunal Constitucional espanyol que es refereix a delictes greus amb penes de presó elevades, no com el delicte de desobediència, pel qual el jutjaven. En tot cas, diu, aquesta doctrina és incompatible amb la del Tribunal de Drets Humans i la del Tribunal de Justícia de la Unió Europa pel que fa a les conseqüències jurídiques de la manca de compareixença de les parts en un procés penal.