El TEDH ha condemnat Espanya 62 vegades els darrers 20 anys per no haver respectat el dret a un judici just

  • D'aquestes, deu són per no haver investigat prou les denúncies de tortura

VilaWeb
09.05.2020 - 19:56

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l’estat espanyol 62 vegades els últims vint anys per no haver respectat el dret a un judici just, segons un estudi de la Universitat de València. El professor titular de Dret Processal a la Universitat de València, Ricardo Juan Sánchez, ha analitzat des de la perspectiva del dret processal 149 sentències dictades entre l’any 2000 i gener de 2020 pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) referides a Espanya.

D’aquestes, 62 condemnen a l’estat. En destaquen deu per no haver investigat prou denúncies de tortures per part d’agents de la policia. L’estudi és part d’un projecte de recerca sobre la justícia penal davant els reptes de l’eficiència, la seguretat i les garanties processals i s’ha publicat en un llibre titular ‘Proceso justo en España y Tribunal Europeo de Derechos Humanos‘.

L’article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans recull el dret de cada persona al fet que la seva causa sigui sentida equitativament, públicament i dins d’un termini raonable. La majoria de les vulneracions d’aquest dret descrites i les seves condemnes contra l’estat espanyol es concentren en aspectes estructurals de la justícia espanyola, com l’excessiva durada dels processos.

Les sentències objecte d’anàlisi són aquelles en les quals el TEDH ha emès una sentència d’absolució o condemna, és a dir, són sentències de fons, o en la terminologia del Tribunal by judgement delivered. Alguns aspectes pels quals es condemna l’estat, assenyala l’expert, ‘ja han estat corregits, com el problema de la revisió en apel·lació de les sentències penals absolutòries’.

Segons que exposa, ‘són considerablement poques les condemnes en aspectes tan delicats com la imparcialitat dels nostres tribunals o el respecte de la presumpció d’innocència de les persones jutjades’. Per a l’autor, si calgués valorar el sistema judicial espanyol des de l’òptica del Conveni Europeu de Drets Humans, el balanç és majoritàriament positiu, no obstant això, destaca que en cap moment ‘pot ser autocomplaent’.

El llibre que conté aquesta anàlisi s’ha publicat en el marc del projecte de recerca ‘RTI2018-095424-B-I00. La justícia penal davant els reptes de l’eficiència, la seguretat i les garanties processals’, del qual Ricardo Juan Sánchez és investigador principal. En l’obra també ha col·laborat la Fundació Manuel Serra Domínguez, que té l’objectiu de fomentar l’estudi, la recerca i la docència del Dret Processal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor