09.03.2021 - 11:12
|
Actualització: 09.03.2021 - 12:01
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha condemnat Espanya per la violència policíaca en l’actuació contra els manifestants que van envoltar el congrés espanyol el 2012 per protestar contra l’aprovació del pressupost, marcat per les retallades. Un gran desplegament policíac va provar d’impedir la convocatòria pacífica de l’acció, anomenada ‘Envolta el congrés’. La resposta dels policies fou violenta, cosa que va aixecar una forta crítica de polítics, associacions i ONG. El TEDH condemna Espanya per no haver investigat les denúncies sobre les actuacions policíaques, fet que contravé l’article 3 de la convenció de Drets Humans sobre la prohibició de la tortura.
Arran d’aquells fets una dona va presentar una denúncia que posava de manifest que havia estat desallotjada a la força i de manera humiliant per la policia. Ella i més manifestants es van refugiar en un bar de la rodalia del congrés, però els agents de la policia espanyola hi van entrar, en van evacuar a la força els qui s’hi arreceraven i, després d’expulsar-los-en violentament, no van fer cap identificació ni detenció. Segons la denunciant, la van colpejar, empènyer i humiliar.
La dona va presentar la denúncia un mes després dels fets al jutge d’instrucció de Madrid, acompanyada d’un atestat mèdic que acreditava que havia rebut una ferida al cap que s’havia hagut de tancar amb grapes, un traumatisme cranial i moltes contusions. A més, va aportar el testimoni de tres persones, l’enregistrament de la Sexta dels fets i el número de matrícula del vehicle policíac davant el bar. El jutge va arribar a obrir una causa contra els agents, però es va arxivar seguint la petició de la fiscalia.
Esta es la agresión policial que se denunció y que nunca se investigó. Con esta, España suma ya más de diez condenas del TEDH por no investigar torturas y malos tratos. Ahora, la pregunta es si @interiorgob va a investigar. Más info: @LegalSol @laredjuridica https://t.co/ExTB6seNNy pic.twitter.com/BlLnFPqTMf
— Miquel Ramos (@Miquel_R) March 9, 2021
La denunciant va presentar recursos a instàncies superiors i, finalment, després d’haver estat refusat el que envià al Tribunal Constitucional, el va presentar al TEDH.
Ara el tribunal ha decidit per unanimitat que hi ha hagut una violació de l’article 3 de la convenció i que Espanya ha de pagar 1.000 euros en concepte de dany moral abans de tres mesos. Si triga més temps, la quantitat anirà creixent pels interessos.
Vegeu ací la sentència: