Tecnologia al servei dels Països Catalans més llibertaris

  • Es presenta CatalanDAO, organització que fa servir la tecnologia Blockchain per a promoure la llengua catalana i l'esperit cooperativista

VilaWeb
Imatge promocional de Catalan Dao (fotografia: Catalan Dao).

Redacció

01.12.2021 - 21:50
Actualització: 02.12.2021 - 10:31

Ahir es va presentar la CatalanDAO, una organització encapçalada per cent seixanta persones que volen habilitar experiments econòmics, socials i polítics als Països Catalans i promocionar la llengua i cultura catalanes fent servir internet i tecnologia descentralitzada, com ara la blockchain. CatalanDAO s’inspira “en la trajectòria històrica d’autogestió de béns comuns als Països Catalans, que inclou els emprius i els alous medievals, el Tribunal de les Aigües de València o les experiències de col·lectivització republicana”, diu el manifest que tenen penjat a la web. Els promotors, actius de l’agost ençà, volen arribar a milers de persones i començar projectes que podrien anar des de crear una criptomoneda als Països Catalans, a aixecar fons econòmics per a projectes artístics. La CatalanDAO s’inspira en organitzacions semblants de tot món, com ara Proof of Humanity, que té per objectiu distribuir una renda bàsica universal i aplega més de deu mil persones; GitcoinDAO, que reparteix milions de dòlars a projectes trimestralment; o CityDAO, que han comprat un terreny a Wyoming, on són registrats legalment, i volen emprendre projectes al món real.

“Vivim en una societat cada vegada més envellida, i amb una tendència a la gerontocràcia, en què els canvis generacionals són com més va més grans. Vivim en un sistema burocràtic caduc. No tan sols en l’àmbit polític. Crear una associació costa sis mesos. Una DAO la crees en cinc minuts i des del mòbil. Al Regne Unit el 80% dels joves no han entrat mai en una sucursal bancària. Ho fan via app. Nosaltres volem habilitar les bases per a crear noves formes organitzatives i experiències de la societat. I divulgar aquest món en català, que ara és bàsicament en anglès. El factor de la llengua per nosaltres és important. Què en sortirà? No ho sabem. Això dependrà de què decideixin els membres que s’hi vagin apuntant”, diu Ferran Reyes, de trenta-dos anys, educador social que ara treballa per a Vocdoni, que desenvolupa un sistema de vot digital segur.

CatalanDAO fa ús i bandera de la tecnologia d’accés obert blockchain. Aquesta tecnologia permet, per exemple, crear un document d’identitat, una criptomoneda o un sistema de votació en què l’usuari controla i gestiona les regles del joc, sense necessitat que un banc central doni validesa a la moneda, un estat autoritzi el document d’identitat o una empresa validi les votacions. Són organitzacions que defugen el control de tercers i cerquen l’autogestió. “I sí, necessites tenir un mínim coneixement per a saber gestionar la tecnologia. Però ho fem en codi obert, amb tecnologia blockchain i mecanismes criptogràfics avançats, de manera que tothom pot comprovar que no es falsegi moneda, que les votacions siguin segures o que el document d’identitat sigui únic. És transparent. I si no tens coneixements per a fer-ho, un amic teu, sí. O un acadèmic, o una universitat, que segueixes per Twitter pot monitorar la transparència de tot plegat”, diu Reyes. Afegeix que aquesta mena d’organització s’inspira en el moviment cooperativista i la reacció que van tenir davant el capitalisme de la Revolució Industrial.

Un altre aspecte que vol divulgar la CatalanDAO són les NFT. Amb les NFT s’intenta trencar un dels mites de la xarxa internet i la cultura digital, en què la còpia i l’original es confonen. Tot és copia exacta, des de les pel·lícules a les cançons. Les NFT permeten un retorn a l’original. Mitjançant la tecnologia es pot identificar la peça original, única. “Criptogràficament es pot demostrar que aquella peça és única. Des de contractes de compra-venda a peces d’art, o a una entrada de concert, les NFT permeten de tornar a l’original. Nosaltres volem divulgar aquesta tecnologia”, diu Ferran Reyes.

N’és un exemple la campanya de captació de fons que CatalanDAO va començar ahir, fent servir NFT. Cada dia a les 12, i  fins el dia 24, tot seguint el calendari d’advent, subhastaran una pintura de 35×50 de l’artista barceloní Klas Emfo. El guanyador rebrà una peça digital de l’obra, que gràcies a la NFT acreditarà que la peça és única, i amb aquesta podrà rebre el quadre físic a casa. El dia 24, els 24 guanyadors podran escoltar una Nadala de Cabo San Roque creada per a l’ocasió, però també decidiran i votaran què en fan, dels fons recaptats, i a qui els destinen.

Per donar-se d’alta i començar a debatre i organitzar-se no calen diners, sinó només apuntar-s’hi, a la pàgina web catalandao.cat, i entrar en el sistema de xat que fan servir per coordinar-se.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor