La tecnologia ‘deepfake’ entra en guerra a Ucraïna

  • Les autoritats ucraïneses avisen d'un possible vídeo fals del president Zelenski rendint-se

Andreu Barnils
06.03.2022 - 07:09
Actualització: 06.03.2022 - 08:09
VilaWeb
El president ucraïnès Volodimir Zelenski

Un vídeo ‘deepfake’ és un vídeo fet amb intel·ligència artificial amb tanta exactitud que pot presentar personatges reals dient coses que no han dit. Per exemple, una escena humorística amb Donald Trump i Barack Obama feta per actors que acabi semblant feta pels presidents de veritat. Espanta i tot:

 

Aquesta tecnologia millora d’un any per altre, de tal manera que els vídeos falsos cada vegada són més perfectes. A Tik Tok hi ha un canal dedicat íntegrament a vídeos de Tom Cruise falsos. També n’hi ha del creador de Facebook, Zuckerberg, confessant que ens esprem (vídeo), o de Salvador Dalí ressuscitat.  I si la tecnologia millora, a vegades la societat empitjora. The Guardian recordava, a l’Auge del Depfake i l’amenaça per a la democràcia, el cas de la demòcrata Nancy Pelosi que apareixia en un vídeo alterat perquè semblés que parlava embriaga. Finalment es va demostrar que el vídeo era fals, però milions d’espectadors ja l’havien vist i donat per bo. Doncs bé, aquest vídeo ni tan sols era ‘deepfake’, ni de tecnologia punta; simplement, s’havia alentit la velocitat del vídeo real (un truc gairebé infantil) i se n’havia modificat el to de veu (un truc no tan infantil). Però la societat comparteix vídeos a més velocitat que no els comprova.

Doncs bé,  aquesta tecnologia aplicada a la invasió d’Ucraïna pels russos, ens podria fer veure el president ucraïnès Zelenski demanant per televisió a la població que es rendís. Precisament d’això avisava dimecres el govern ucraïnès a través del Facebook del Centre de Comunicacions Estratègiques i Informació ,Rússia farà un vídeo ‘deepfake’ de Zelenski rendint-se i el transmetrà per les televisions del país.:  ”Imagineu que veieu a la televisió Volodímir Zelenski declarant la rendició. El veieu, el sentiu i, per tant, és cert. Però no ho és. Això és la tecnologia ‘deepfake’. No és un vídeo autèntic, sinó un vídeo fet amb algorismes d’aprenentatge automàtic. Els vídeos fets amb aquesta tecnologia gairebé no es distingeixen dels reals. Sapigueu que és fals! L’objectiu és de desorientar, de sembrar el pànic, de desanimar els ciutadans i de persuadir les nostres tropes que es rendeixin. Estigueu tranquils: Ucraïna no capitularà! (…)” L’agència de notícies ucraïnesa recull declaracions del Ministeri de Defensa ucraïnès que creu que els russos poden fer servir aquesta tecnologia en el moment propici: quan l’exèrcit ucraïnès estigui més fatigat i un possible anunci de rendició sigui més creïble. Perquè no hi ha solament tecnologia, sinó també psicologia de masses.

Els vídeos ‘deepfake’ van començar el 2017, quan un usuari de Reddit va convertir actrius famoses, com ara Scarlett Johansson, en actrius pornogràfiques. Però encara ha de viure el gran moment. Les tecnologies sovint viuen el gran moment en conflictes bèl·lics. És quan fan grans aparicions. La fotografia, per exemple, va entrar en la guerra del 1936-1939, també de manera propagandística, tot i haver-se inventat molts anys abans. El vídeo va fer la gran aparició durant la guerra del Vietnam, vint anys després d’haver-se inventat. I la tecnologia ‘deepfake’, nascuda el 2017, encara ha de fer la gran estrena. Serà durant la invasió russa d’Ucraïna que farà el gran salt endavant?, o tot just s’hi esbossarà? Veurem Zelenski, o Putin, en un vídeo fals que semblarà real a milions d’individus, ni que sigui unes poques hores crucials? Crucials perquè si els vídeos ‘deepfake’ que ens mostren Tom Cruise o Salvador Dalí ens fan riure, també poden servir per fer-nos desconfiar dels nostres representants o perquè ens rendim a l’enemic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor