El teatre madrileny

  • La crispació, el clima de confrontació i la pobresa intel·lectual que aconsegueixen els polítics madrilenys és anterior a aquest trumpisme a l’espanyola que té Díaz Ayuso de musa

VilaWeb

És l’expressió de la banalització de la política. La política com a aparença i no com a servei públic destinat a resoldre les dificultats de la ciutadania i a fer progressar la societat. És la dimissió pràctica dels responsables públics en les funcions que tenen encomanades i la conversió en figurants d’un teatre amb què confondre la població.

Som davant un xou dels dolents. Assistim a un espectacle guionitzat al voltant de l’insult, de la sobreactuació i de la crispació. Una comèdia de la pitjor tradició folklòrica espanyola, en què els actors i actrius protagonistes no passarien d’extres en les grans obres de teatre universal. Un esperpent més, d’aquesta ciutat habituada a viure de l’espoliació dels que té al costat. La tragicomèdia d’una metròpoli fundada el segle X per l’emir Muhàmmad I i que ara discrimina els germans de religió del fundador.

Us parlo de la polèmica sorgida el 2 de maig entre la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños. La negativa dels serveis de protocol de l’executiu d’Ayuso de permetre l’accés a la tribuna de les autoritats a Bolaños i els diversos intents d’ell per colar-s’hi mesuren el nivell de la política madrilenya, que els mitjans de comunicació de la capital espanyola volen traslladar a tot l’estat, en un bipartidisme que marca el règim del 1978, igual que abans va marcar aquella I Restauració ideada per Cánovas i ridiculitzada pel teatre amb majúscules d’un Valle-Inclán que no va amagar mai el seu seseo gallec.

La crispació, el clima de confrontació i la pobresa intel·lectual que aconsegueixen els polítics madrilenys és anterior a aquest trumpisme a l’espanyola que té Díaz Ayuso de musa. Aquest mateix clima que va denunciar Daniel Castelao quan els mesos d’abans del juliol del 1936 deia que “els polítics i els rics madrilenys ens porten a la guerra per la seva estupidesa”. El mateix ambient contra el qual va advertir al País Basc el president José Antonio Aguirre o aquell independentista precoç anomenat “Eli” Gallastegi i a Catalunya el president Macià durant la dècada dels vint. Som davant el Madrid de sempre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor