22.03.2020 - 01:50
|
Actualització: 22.03.2020 - 12:07
Les arts escèniques, com la resta de la cultura, és greument perjudicada per la crisi sanitària del coronavarius 2019 i per això molts artistes i festivals apleguen forces per organitzar propostes que permetin de continuar oferint arts escèniques durant el confinament. Totes van dirigides al públic que s’està a casa, aïllat, i que només hi pot assistir per mitjà d’una pantalla i entre quatre parets. Us oferim una llista d’algunes d’aquestes iniciatives:
#TeatreAlSofà, de Teatre Barcelona
El portal teatral Teatre Barcelona va fer un enfilall amb tot de propostes que es poden veure en línia, i a partir d’aquí també molts més s’han afegit a la iniciativa #teatrealsofa per compartir continguts.
TEATRE AL SOFÀ: Coneixeu obres de teatre que es puguin veure on-line? Afegiu la vostra recomanació! 👇🏼
Us vau perdre 'Paisajes para no colorear' al @teatrelliure? Ara podeu veure on-line una de la grans sensacions de la temporada aquí: https://t.co/mzKy1KAfG2
— Teatre Barcelona (@BarcelonaTeatre) March 13, 2020
https://vimeo.com/397738609
Dansa València, per les xarxes
Com molts més festivals, el Dansa València s’ha hagut d’anul·lar. Tanmateix, els organitzadors han decidit de mantenir la programació en versió digital per Facebook.
Al llarg d'aquestes setmanes coneixerem tots els treballs programats en Dansa València. Veurem els seus vídeos, fotos del treball i coneixerem a les companyies #DancingInMyRoom pic.twitter.com/TcvUN3ONoP
— Dansa València (@DansaValencia) March 15, 2020
Els 25 anys del Teatre Micalet
La Companyia Teatre Micalet enguany compleix els vint-i-cinc anys i per celebrar-ho fa memòria de les produccions pròpies que ha estrenat al teatre homònim. I d’ençà que va començar el confinament també, i fins que no puguin tornar a obrir les instal·lacions, n’ofereixen algunes en vídeo:
🧐 Hui recomanem ‘EL VERÍ DEL TEATRE’, obra escrita per #RodolfSirera i portada al Teatre Micalet sota la direcció de #JoanPeris i amb les actrius #CristinaGarcia i #PilarAlmeria.
✍ Vau veure aquesta obra al teatre? Que vos va semblar? Vos llegim!!
— Teatre Micalet (@TeatreMicalet) March 16, 2020
Monòlegs, àries als balcons i un arxiu d’espectacles en obert
El Teatre Principal de Palma també s’afegeix a les iniciatives per a passar el confinament acompanyats d’arts escèniques. És per això que n’ha engegat tres:
Teatre de contenció IB: Monòlegs de tres minuts que es puguin enregistrar amb un telèfon mòbil. La iniciativa sorgeix de l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears i també gaudeix de la participació de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears. El resultat es pot trobar a les xarxes socials amb l’etiqueta #teatredecontencioIB.
Àries des del balcó: Diversos solistes de les Illes surten al balcó per cantar una ària o una cançó a la veïnada.
Arxiu de produccions: El Teatre Principal també ha obert un espai en què penja espectacles que s’hi han representat. De moment, n’hi ha cinc: La classe, de Sergi Baos; Nadie va a los cumpleaños en verano, d’Hermanas Picohueso; Comviure, de Diego Ingold i Joan Fullana; La nit de Catalina Homar, de José Carlos Llop i Sentinel, del Circ Bover
Circ en directe
Avui, la companyia Teatre-Circ Rosa Raluy farà un espectacle en directe que es podrà seguir per YouTube i les xarxes socials de la companyia:
Aquest diumenge funció en directe que podreu veure des de casa! #ConfinamentCatalunya pic.twitter.com/QOifV9siON
— Teatre Circ Rosa Raluy (@circrosaraluy) March 20, 2020
‘The Show Must Go On’, al Teatre Lliure
Arran de la quarantena, el Teatre Lliure de Barcelona ha engegat el projecte #TheShowMustGoOn per continuar oferint contingut teatral de qualitat malgrat el confinament. La proposta es basa a compartir obres i accions a les xarxes socials. La iniciativa més ambiciosa és batejada amb l’etiqueta #LliureAlSofà i proposa de visionar obres completes al YouTube del teatre. Ja s’hi ha pogut veure Hamlet, avui a les 18.00 és el torn de Renard o El llibre de les bèsties i encara n’hi ha moltes més de programades.
https://www.youtube.com/watch?v=ooQb5KHhtl4
A més, al Twitter es recuperen els texts de diverses peces breus de l’espectacle Clàssics desgenerats. Una proposta que aborda obres clàssiques sota la perspectiva de gènere amb Lali Álvarez, Marta Buchaca, Clàudia Cedó, Denise Duncan, Carol López, Carla Rovira, Marilia Samper i Carla Torres.
Torna el #TeatreAlFil! Avui "FRANKENSTEIN" a partir de la novel·la de Mary Shelley amb dramatúrgia i direcció de @laclaudiacedo. Aquest text va ser interpretat per @JuliaTruyol i @enriccambray durant l'espectacle "Clàssics desgenerats". #TheShowMustGoOn
— Teatre Lliure (@teatrelliure) March 20, 2020
‘Coronavirus Plays’
El dramaturg Jordi Casanovas ha proposat d’escriure monòlegs de menys de tres minuts sobre què se sent, viu o pateix en aquests moments d’incertesa, confinament i quarantena i penjar-los a Twitter amb l’etiqueta #coronavirusplays. Tant dramaturgs com actors hi poden participar: els uns escrivint les obres, els altres representant-les. Molts artistes s’han afegit a la iniciativa, que ja n’aglutina moltíssimes en pocs dies.
https://twitter.com/Jordi_Casanovas/status/1238371033297686528?s=19
Companyies i artistes
Són molts els artistes i les companyies que també han decidit d’obrir algunes de les seves obres al públic, com ara Llibert, de Gemma Brió; Ricard III, de À trois teatre; Màtria, de Carla Rovira; Rhum, de Joan Montanyès ‘Monti’ o la triologia de LAminimAL Teatre, com també produccions de la Calòrica, la Ruta 40 o l’Ateneu de Nou Barris.