23.03.2021 - 14:12
|
Actualització: 23.03.2021 - 16:21
El ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha refusat per unanimitat de suspendre l’ordre de detenció estatal contra Carles Puigdemont i Toni Comín, tal com demanava la defensa en empara de la immunitat que tenien com a eurodiputats. El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena va decidir de mantenir l’ordre de detenció tot i haver esdevingut membres del Parlament Europeu.
Gonzalo Boye: “Espanya es veurà forçada a retirar l’ordre de detenció estatal contra Puigdemont”
El tribunal s’ha esperat a emetre qualsevol resolució fins que el Parlament Europeu no ha conclòs el procés de suplicatori contra Puigdemont, Comín i Posantí. I ho ha fet amb una sentència que ha estat redactada per un magistrat, Cándido Conde-Pumpido, recusat fa pocs dies per la defensa dels exiliats i que també recusaran els presos polítics, tal com va avançar VilaWeb. L’advocat Gonzalo Boye va presentar la recusació quan va saber que també Conde-Pumpido seria el ponent d’un altre recurs d’empara de Puigdemont, contra el manteniment també per part de Llarena de l’euroordre tot i ser eurodiputats.
A començament de mes, es van difondre unes declaracions de Conde-Pumpido del novembre del 2017 en què deia dels qui aleshores ja eren presos i exiliats que eren “al marge del dret” perquè agitaven “la bandera pretesament democràtica per a subvertir la constitució”. I assenyalava els delictes de malversació, sedició i malversació contra ells. Per això, exiliats i presos en demanen la recusació, que s’aparti de les deliberacions dels recursos d’empara sobre aquesta causa. Tanmateix, el TC ha publicat avui aquesta sentència que ja fa més d’una setmana que va filtrar a la premsa.
Què diu la sentència
La sentència afirma que “si aquest Tribunal Constitucional aixequés les ordres de crida i cerca acordades, en negaria la necessitat i legitimitat, a més de la concurrència de les pressuposicions jurídiques que han portat la jurisdicció ordinària a la seva adopció i manteniment”. I atès que aquestes ordres “són també un mitjà ineludible de possibilitar l’administració de justícia penal, el desenvolupament del procés i, finalment, si això pertoqués, l’enjudiciament dels demandants processats, la suspensió sol·licitada causaria, indubtablement, pertorbacions reals de l’interès general en la persecució de les conductes que són investigades en relació amb els senyors Comín i Puigdemont”.
Després d’haver ponderat els interessos en joc, els magistrats diuen que posen per davant “la naturalesa cautelar privativa de llibertat de la decisió judicial que es pretén deixar sense efecte, l’interès general en la persecució penal de les conductes que són investigades i la gravetat de la imputació provisionalment efectuada” enfront del perjudici irreparable adduït per Puigdemont i Comín.
La sentència també rebutja de presentar una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on precisament fa una setmana es va dirigir Llarena buscant l’aval de Luxemburg sobre l’euroordre. “No apreciem que, per a la resolució d’aquest recurs de súplica, calgui la reexpedició prejudicial proposada en favor de la interpretació de les disposicions del dret de la Unió que han estat al·legades sobre el dret a la tutela judicial efectiva cautelar”, diu la resolució. I sobre aquest tema afegeix: “Els criteris que estructuren la tutela cautelar en la llei orgànica del Tribunal Constitucional, i també els paràmetres que han de ser utilitzats en la solució de cada cas, no s’allunyen, sinó que concorden amb els que el TJUE ha anat fent servir per resoldre les peticions de protecció cautelar que li han formulat a l’empara de normes de la Unió que són desenvolupament dels drets fonamentals concernits”.
Nota de prensa | El Pleno del TC mantiene vigentes las órdenes nacionales de búsqueda, detención e ingreso en prisión de Puigdemont y Comin al desestimar su recurso de súplica https://t.co/CxNHL5J7Dv pic.twitter.com/vI9rZ9MuVH
— Tribunal Constitucional de España (@TConstitucionE) March 23, 2021
L’ordre de detenció a l’estat espanyol és un dels elements clau que la defensa dels eurodiputats portarà al TJUE en el seu litigi contra el jutge Llarena. En aquest sentit, la defensa considera que mantenir activa l’ordre ha constituït la principal vulneració dels drets dels eurodiputats, tenint en compte que la immunitat els permetia la lliure circulació per la Unió Europea, tret de l’estat espanyol.