10.10.2019 - 12:51
|
Actualització: 10.10.2019 - 19:15
El president del parlament, Roger Torrent, ha avisat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que no pretengui ‘censurar’ el que s’opina a la cambra catalana. En declaracions als mitjans, Torrent ha emplaçat Sánchez a ‘fer política’ i ‘propostes’ i a no judicialitzar el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol.
Després de rebre l’advertiment del Tribunal Constitucional (TC) que l’insta a no permetre més debats sobre l’autodeterminació o la monarquia, Torrent ha reivindicat que no es pot convertir la mesa en un ‘organisme censor’ perquè això ‘limitaria els drets polítics i de representació’ dels diputats i de la ciutadania.
‘Sánchez té la mateixa consideració del parlamentarisme que Rajoy‘, ha dit, bo i avisant que la mesa no limitarà els temes a tractar en la cambra en funció del que li agradi o no al govern espanyol. ‘Continuarem defensant la llibertat d’expressió de tots els diputats pensin el que pensin’, ha subratllat.
Costa i Campdepadrós es neguen a signar la notificació del TC
Al migdia, el secretari judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha notificat a Torrent i als membres de la mesa de l’advertència de l’alt tribunal on se’ls avisa d”eventuals responsabilitats, inclosa la penal’ si ‘eludeixen la suspensió acordada’ pel TC de la resolució del Parlament del 25 de juliol que defensa l’autodeterminació i torna a reprovar el rei Felipe VI. El ple del tribunal ha acordat suspendre part de la resolució, ja que l’executiu de Pedro Sánchez ha reclamat que s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que deixa sense efecte qualsevol llei, acord o normativa autonòmica impugnada per l’estat.
A banda, el TC adverteix els membres de la mesa de la cambra catalana de les ‘eventuals responsabilitats, inclosa la penal’ en les quals ‘podrien incórrer’ si ‘eludeixen la suspensió acordada’.
El TC també els recorda ‘el seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directa o indirectament suposi ignorar o eludir’ les sentències prèvies del TC que ja determinen que reprovar Felipe VI o defensar l’autodeterminació és inconstitucional.
El mes de juliol va ser la segona vegada que el ple del parlament reporvava Felipe VI. L’octubre del 2018, Junts per Catalunya, ERC i Catalunya en Comú, qui va proposar el text, van aprovar una proposta de resolució per a reprovar Felipe VI i abolir la monarquia.
La CUP es torna a oferir
Per la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha afirmat que el seu grup està disposat a entrar a la mesa per a ‘assumir totes les conseqüències’ que siguin necessàries després de les advertències del TC.
En conferència de premsa, ha recordat que la CUP ja s’ha ofert en altres ocasions a entrar en la mesa: ‘Estem disposades a assumir les responsabilitats que siguin necessàries per a fer valer la sobirania d’aquest parlament i els drets civils i polítics per sobre de qualsevol imposició.’