El TC espanyol ordena reobrir el cas d’una periodista lesionada durant les protestes post-sentència

  • És la primera vegada que el tribunal aborda una vulneració d'aquest dret vinculant-lo amb el dret a la llibertat d'informació i a la necessitat d'investigar prou un cas d'agressió policial

VilaWeb
ACN
02.11.2022 - 17:43
Actualització: 02.11.2022 - 17:44

El Tribunal Constitucional espanyol ha ordenat reobrir el cas d’una periodista lesionada en una cama amb projectils de foam disparats pels Mossos d’Esquadra durant les protestes post-sentència. El cas va quedar arxivat d’acord amb un informe policial, però ara demanen de tornar-lo a obrir en considerar que no s’havia investigat prou.

El col·lectiu Irídia, que defensa la periodista ferida mentre cobria les manifestacions del 2019 a Barcelona, celebra que el TC li doni la raó i assenyala que l’arxivament del cas va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva de la lesionada. Alhora apunta que és la primera vegada que el TC aborda una vulneració d’aquest dret vinculant-lo amb el dret a la llibertat d’informació i a la necessitat d’investigar prou un cas d’agressió policial.

L’informe policial a partir del qual el cas s’havia arxivat, primer al jutjat d’instrucció i després a l’Audiència Provincial de Barcelona, indicava que els Mossos d’Esquadra no havien fet servir projectils de foam a la zona on es va produir l’impacte. Irídia va recórrer la decisió al TC, que ara ha admès a tràmit el recurs i ha ordenat la reobertura del cas.

El tribunal indica al text de l’admissió a tràmit del recurs d’Irídia que l’assumpció de les asseveracions de l’informe policial “sense practicar cap diligència addicional i sense ni tan sols escoltar els mateixos agents intervinents suposa no només una implícita desjudicialització de la investigació penal sinó també la privació a la demandant de la possibilitat de sotmetre a contradicció les conclusions assolides” en aquell informe.

Així, el TC conclou que el cas ha de tornar al jutjat d’instrucció perquè el tribunal prengui una decisió i reverteixi la vulneració de drets fonamentals. Alhora, segons Irídia, el text posa en relleu el conflicte d’interessos que suposa el fet que el cos policial que va elaborar l’informe a partir del qual es va arxivar el cas sigui el mateix al qual pertanyen els agents investigats. Finalment, Irídia recorda que l’estat espanyol acumula tretze condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans i setze del TC –comptant-hi aquesta– per no investigar denúncies de tortures o tractes i penes cruels, inhumans i degradants.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor