El TC no admet el recurs de Juvillà contra la retirada de l’escó perquè no ha exhaurit la via judicial

  • El tribunal espanyol recorda que l'ex-diputat de la CUP té un recurs contenciós administratiu pendent de resolució

VilaWeb
ACN
04.07.2023 - 13:31
Actualització: 04.07.2023 - 17:58

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) no ha admès a tràmit per falta d’esgotament de la via judicial el recurs interposat per Pau Juvillà contra l’acord de la secretària general del parlament pel qual es va ordenar de donar-lo de baixa com a diputat. El TC recorda que el diputat de la CUP va interposar un recurs contenciós-administratiu contra l’acord de la JEC que el deixava sense acta per haver estat condemnat pel TSJC per no haver retirat llaços grocs de la façana de la Paeria de Lleida. Aquest recurs estava pendent de resolució quan es va presentar el recurs d’empara al TC. Per tot això, l’alt tribunal inadmet el recurs per incompliment del requisit d’esgotament de la via judicial.

El recurrent, cap de llista de la CUP per Lleida a les eleccions catalanes del 14 de febrer de 2021, va resultar elegit diputat. Després de ser condemnat per sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un delicte de desobediència, a la pena, entre d’altres, d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electes, la Junta Electoral espanyola (JEC) va acordar declarar vacant el seu escó, per la concurrència de causa d’inelegibilitat sobrevinguda, així com retirar-li la credencial de diputat, cosa que es va posar en coneixement del Parlament de Catalunya. La JEC va exhortar l’aleshores presidenta de la cambra, Laura Borràs, a donar compliment a l’acord. Arran d’això, la secretària general del parlament va donar instruccions als serveis de la cambra per donar de baixa Juvillà com a diputat. La mesa de la cambra es va limitar a prendre coneixement d’aquest acord de la secretària general.

Juvillà va interposar recurs d’empara contra aquest acord, per entendre que la secretària general l’ha privat del càrrec de diputat, contravenint els seus drets fonamentals a la participació política, a la presumpció d’innocència i a la llibertat d’expressió. El TC considera que aquest acord de la secretària general no pot ser impugnat per la via de l’empara parlamentària, ja que no es tracta d’un acte emanat d’un òrgan rector de la cambra, sinó d’un acte dictat per una autoritat administrativa que, mitjançant les instruccions cursades als diferents serveis de l’administració del parlament, es va limitar a donar compliment a la resolució ferma en via administrativa de la JEC, a la que serien imputables, si escau, les lesions de drets fonamentals.

A més, diu que Juvillà no ha esgotat totes les vies judicials prèvies al TC, per la qual cosa no pot admetre el seu recurs d’empara.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor