El TC canvia la doctrina i manté Espejel i Arnaldo per a decidir sobre els independentistes

  • El ple del tribunal diu que reivindica el "pluralisme polític" per a no deixar sense quòrum la sala

VilaWeb
Redacció
25.01.2022 - 15:26
Actualització: 25.01.2022 - 16:28

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat de desestimar els recursos de súplica i les peticions d’aclariment interposades pels dirigents independentistes contra la decisió del mateix tribunal de no tramitar les recusacions contra els dos nous magistrats nomenats a petició del PP, Concepción Espejel i Enrique Arnaldo. El TC justifica la decisió per motius tècnics i reivindica la “necessària pluralitat de perspectives jurídiques” que configuren la “senya d’identitat” del tribunal sense que això, diu, “afecti la seva imparcialitat”.

D’aquesta manera, el TC evita de deixar sense quòrum suficient el ple per a decidir sobre la causa. Dels dotze magistrats que el conformen, n’hi ha dos (Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez) que ja es van apartar de les deliberacions per les seves manifestacions públiques sobre el procés. En canvi, ara, amb els nous magistrats s’ha canviat de parer. Si haguessin prosperat les recusacions, el ple quedaria conformat únicament per vuit magistrats i perdria la capacitat de decidir sobre la qüestió.

A la interlocutòria, el TC sosté que cal “preservar” la composició del tribunal arran dels “intents de paralitzar el funcionament de la jurisdicció constitucional”. Sosté que les recusacions s’han formulat “de manera genèrica” i sense argumentar el vincle entre les causes de la recusació i l’objecte del procés. “Va en la mateixa naturalesa de les coses que un magistrat del Tribunal Constitucional hagi estat designat precisament per les seves idees i opinions expressades mitjançant els instruments habituals de difusió jurídica que conformen la seva trajectòria professional i que, per tant, delimiten els principis de mèrit i capacitat que l’habiliten per a l’exercici de les seves funcions.”

El TC confirma així la decisió adoptada el 15 de desembre, quan va desestimar totes les recusacions formulades contra la magistrada Espejel i el magistrat Arnaldo. La interlocutòria del ple rebutjava les trenta-tres recusacions presentades en diverses causes pendents. La resolució expressava que no era possible d’excloure els dos magistrats recusats perquè el tribunal quedaria sense quòrum.

Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Quim Torra, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa van demanar la recusació dels dos magistrats especialment per la relació amb el Primer d’Octubre. Recordaven que Arnaldo va arribar a signar un manifest en què es demanava que caigués “tot el pes de la llei” sobre ells, és a dir, que s’havia posicionat anteriorment sobre la situació dels dirigents independentistes.

En el cas d’Espejel, la defensa assenyalava la seva condició anterior de presidenta de la sala penal de l’Audiència espanyola, càrrec durant el qual va tenir una participació directa o indirecta amb alguns plets de les causes que afectaven els dirigents independentistes. També esmentava la vinculació estreta amb el PP i la seva afiliació a l’Associació Professional de la Magistratura, que ha demostrat una “bel·ligerància desmesurada” contra els dirigents independentistes de l’1-O.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb