El TC anul·la el decret llei del fons de riscs que avalava càrrecs públics en causes com la del Tribunal de Comptes

  • Considera que no és justificada la urgència per a aprovar aquest fons amb un decret llei

VilaWeb
Seu del Tribunal de Comptes.

Redacció / ACN

10.10.2024 - 12:41
Actualització: 10.10.2024 - 13:22

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha estimat per unanimitat el recurs de Vox i ha anul·lat el decret llei del 6 de juliol del 2021 de creació del fons complementari de riscs de la Generalitat.

El fons era penat per fer front a les obligacions legals que es reclamin a treballadors públics en un procés judicial o administratiu, per accions que hagin dut a terme en exercici del seu càrrec o de les seves funcions, i que no quedin cobertes per les pòlisses d’assegurances de responsabilitat civil, patrimonial i comptable que ja té subscrites la Generalitat de Catalunya amb aquesta finalitat. El decret cobria casos com el dels ex-càrrecs implicats en la causa del Tribunal de Comptes espanyol sobre el Primer d’Octubre. El TC constata que no està justificada la urgència per aprovar el fons amb un decret llei.

La sentència estima que el decret llei en conjunt és contrari a l’article 86.1 de la constitució espanyola per falta de pressupost habilitant i el declara inconstitucional. El TC entén que no existeix cap explicació de per què la norma impugnada ha de ser aprovada amb una urgència extraordinària, sense el procediment parlamentari pertinent.

Així, considera insuficient la invocació general sobre l’oportunitat o conveniència de comptar amb aquesta normativa i donar així cobertura als servidors públics davant dels riscos exclosos de les pòlisses d’assegurança subscrites per la Generalitat. Cinc magistrats han subscrit vots coincidents amb la sentència.

Aquest fons, però, es va aprovar posteriorment a través d’un projecte de llei al parlament, el 23 de febrer del 2022, i, per tant, continua vigent. En declaracions a l’ACN, l’ex-conseller d’Economia Jaume Giró, impulsor d’aquest fons, subratlla que va negociar i pactar personalment amb el president Salvador Illa poder tramitar-lo com a projecte de llei precisament perquè tingués empara jurídica. L’exconseller ha fet èmfasi que la llei, aprovada per àmplia majoria, no la va impugnar ningú.

Després de destacar que el TC no entra en el fons i només qüestiona la forma, Giró ha subratllat que, igualment, el decret llei “va complir en el seu moment la seva funció”, ja que va impedir l’embargament de comptes o propietats d’ex-càrrecs com ara Artur Mas o Andreu Mas-Colell.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor