La taula de negociació comença a caminar sense continguts definits

  • La Generalitat vol comprovar la voluntat real del govern espanyol per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya

VilaWeb
Redacció
25.02.2020 - 21:50
Actualització: 26.02.2020 - 00:05

La taula de negociació entre els governs català i espanyol que van pactar ERC i el PSOE comença a caminar avui. Les dues delegacions es reuniran a les 16.30 a la Moncloa, on després el president de la Generalitat, Quim Torra, en farà una valoració. Ara per ara, no s’ha fet públic si Pedro Sánchez també compareixerà.

Ahir a última hora les dues parts no havien tancat cap ordre del dia ni els continguts de la reunió, o si més no no els van fer públics. El servei de protocol del govern espanyol enllestia els últims detalls sobre la sala on es farà i el tipus de taula. És segur que no hi haurà mediador, tal com ha reclamat JxCat fins al darrer moment. La figura del relator no es va incloure al pacte entre els republicans i els socialistes, però sí que es manté el compromís de sotmetre qualsevol acord a votació amb una consulta a Catalunya.

A banda i banda de la taula hi haurà vuit representants de la Generalitat i vuit del govern espanyol. Per part catalana, hi seran el president, Quim Torra; el vice-president, Pere Aragonès; els consellers Alfred Bosch i Jordi Puigneró; les diputades Marta Vilalta (ERC) i Elsa Artadi (JxCat); Josep Maria Jové, ex-mà dreta del vice-president Oriol Junqueras; i Josep Rius, ex-mà dreta del president Carles Puigdemont. Torra i Aragonès només participaran en aquesta primera reunió i en aquelles en què s’hagin de segellar possibles acords amb el govern espanyol, mentre que els altres sis membres formaran la delegació catalana permanent.

La Generalitat defensarà que per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya cal l’amnistia, la fi de la repressió i la desjudicialització de la política, i a més argumentarà que el millor instrument per a resoldre’l és un referèndum acordat. Ara com ara, no se sap la proposta que farà el govern espanyol, tot i que Sánchez, a la reunió que va fer amb Torra el 6 de febrer a Barcelona, li va lliurar un document de quaranta-quatre propostes per a començar a resoldre els greuges i deutes històrics de l’estat espanyol amb Catalunya.

Tanmateix, el govern considera que aquests punts s’han d’encarar a l’espai corresponent, la comissió bilateral Generalitat-estat. En canvi, en aquesta taula de negociació s’hi ha de parlar de la repressió i el referèndum, però el govern espanyol ho defuig. A la delegació espanyola, a més de Sánchez, hi haurà la vice-presidenta primera, Carmen Calvo, i quatre ministres del PSOE. Per part d’Unides Podem, hi haurà el vice-president segon espanyol, Pablo Iglesias, i el ministre Manuel Castells, ambdós partidaris del referèndum però ara disposats a defensar la posició oficial del govern de coalició amb el PSOE, més pròxim a les tesis dels socialistes: no permetre cap referèndum sobre la independència de Catalunya.

Catorze mesos des de la cimera de Pedralbes

La reunió entre governs arriba catorze mesos després de la cimera de Pedralbes, en què es va pactar la Declaració de Pedralbes. El fet que la Generalitat proposés un mediador i que el text parlés d’un diàleg amb ‘seguretat jurídica’ –eludint la constitució espanyola– va desfermar la fúria de la dreta política i mediàtica espanyola, que va convocar una manifestació amb l’extrema dreta a la plaça Colón de Madrid.

En aquella situació, i sense que l’independentisme estigués disposat a aprovar el pressupost espanyol per la coincidència amb el començament del judici al Tribunal Suprem espanyol, Sánchez va fer-se enrere. Va trencar els ponts de diàleg amb la Generalitat, va convocar eleccions espanyoles el 28-A i es va distanciar de l’independentisme tant com va poder, amb una retòrica agressiva durant mesos, que va portar-lo fins i tot a no despenjar el telèfon al president Torra. Després, la repetició dels comicis el 10-N i la dependència dels vots d’ERC per a la investidura va rebaixar el perfil més dur de Sánchez, que es trobà obligat a pactar la taula de negociació per a obtenir l’abstenció dels republicans.

Però una volta investit Sánchez va incomplir el compromís de reunir per primera vegada la taula al cap de quinze dies de la formació de govern. El president espanyol també va voler ajornar sine die la taula de negociació després de l’anunci de la convocatòria d’eleccions a Catalunya, però ERC va pressionar-lo –amb la dependència que té dels seus vots per a aprovar el pressupost– per fer-li fer marxa enrere, reunir-se amb el president Torra i fer la primera reunió. Els republicans han lligat el seu suport al pressupost i a la legislatura espanyola als avenços de la taula de negociació, on l’independentisme es tornarà a enfrontar a les seves contradiccions i comprovarà a quin límit està disposat a arribar el PSOE per a resoldre el conflicte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor