La delegació espanyola vol “ampliar horitzons” i tractar qüestions competencials a la taula de diàleg

  • La proposta espanyola implica tractar qüestions com les infraestructures, el creixement econòmic, la sanitat, els serveis socials i el medi ambient

VilaWeb
Redacció
15.09.2021 - 22:15

El progrés ha estat escàs en la reunió entre les delegacions catalana i espanyola a la taula de diàleg. En sengles comunicats, totes dues han confirmat allò que ja havien avançat el president Pere Aragonès i el president espanyol, Pedro Sánchez, després de la seva reunió prèvia a la taula. Tots dos governs han acordat que la taula de diàleg continuï sense fixar terminis concrets, amb reunions periòdiques i discretes. La delegació catalana, integrada pels consellers d’Empresa, Roger Torrent, i de Presidència, Laura Vilagrà, ha esgrimit que la seva proposta és l’amnistia i l’autodeterminació, però tant la delegació espanyola com Sánchez mateix han tornat a dir que no les acceptarien.

Al seu torn, la delegació del govern espanyol ha presentat el que han anomenat “agenda del retrobament”. La proposta espanyola inclou parlar dels vint-i-tres punts que el president Artur Mas va presentar a l’ex-president espanyol Mariano Rajoy el juliol del 2014, dels quaranta-sis que el president Carles Puigdemont va presentar-li l’abril del 2016, i de la proposta del president Quim Torra per a la Declaració de Pedralbes, el desembre del 2018. La majoria d’aquestes qüestions són competencials, i Torrent i Vilagrà han demanat a la delegació espanyola que això es tractés a les reunions de la comissió bilateral. Segons el comunicat de la Moncloa, tanmateix, la seva proposta “és una invitació al diàleg i a l’acord i suposa una ampliació d’horitzons, incorporant altres matèries, com les infraestructures, el creixement econòmic, la sanitat, els serveis socials i el medi ambient; i és un compromís amb la ciutadania catalana”.

El comunicat de la Generalitat afirma que “s’ha recordat que l’acord final de la mesa haurà de ser avalat per la ciutadania de Catalunya a través d’una votació”. El govern espanyol, tanmateix, ha refredat aquesta opció. La ministra de Política Territorial espanyola, Isabel Rodríguez, ha dit en una entrevista a TV3 després de la reunió que les fórmules per avalar l’acord que sorgeixi de la taula es trobaran una volta s’hagi assolit l’acord. Malgrat tot, la Generalitat ha celebrat que “la reunió ha estat operativa i s’ha desenvolupat de manera constructiva”.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor