Tastant l’oli de primer raig de la cooperativa de la Serra d’Almos, a la Ribera d’Ebre

  • És de la varietat arbequina en un 80% i s’inscriu dins la Denominació d’Origen Siurana · El 5 de desembre se celebra la Festa de l’oli nou

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

21.11.2015 - 02:00
Actualització: 21.11.2015 - 07:30

A la Serra d’Almos, a la Ribera d’Ebre tocant al Priorat, la tardor té els tons torrats i rojos de la vinya i el verd enfosquit de les fulles d’olivera. Però si visites aquest indret a la primavera, i abans i tot, a l’hivern avançat, la Serra es mostra amb els colors de les flors dels fruiters: ametllers, cirerers, presseguers, i van un darrere l’altre.

Vinyes de tardor a la Serra d'Almos (Ribera d'Ebre).
Vinyes de tardor a la Serra d’Almos (Ribera d’Ebre).

Passejar per la Serra d’Almos aquests dies és trobar-te el tràfec de la seva gent collint les olives. Els habitants d’aquest municipi de poc més de 250 habitants porten la cultura de l’oliva ben endins, com la gent del Priorat: la Serra d’Almos mira al Priorat i el seu oli extra verge pertany a la Denominació d’Origen Protegida Siurana. I els seus vins a la Denominació d’Origen Montsant.

Aquest novembre moltes oliveres encara són plenes d’olives que tomben de color, de verd cap a negre, i pesen i vinclen les branques més carregades. Però ja es pot tastar i comprar a la cooperativa el seu oli del raig. Els pagesos van començar a portar olives a la cooperativa el 2 de novembre i no deixaran de portar-ne fins el 30 de desembre. La major part d’olives són de la varietat arbequina, un 80%, i la resta són varietats menys conegudes o ben poc, més oxidatives, que compensen l’arbequina. I així cullen barrejat: fulla de salze, farga, morruda del reguer, morruda faldetera, i també picual, terra alta, gornal, rojal…

Aquest és un any esplèndid en producció i qualitat. La setmana passada es va entrar a la cooperativa agrícola de la Serra d’Almos 74.000 quilos. Diuen que feia anys que no s’havia vista tanta quantitat. Si entreu al molí l’olor intensa i greixosa us inundarà el nas i podreu veure el procés de l’oli: com les olives arriben barrejades amb branques i fulles, com es fa una primera separació (les fulles aniran a parar al ramat d’un pagès que pastura les ovelles prop d’allí) i us explicaran la premsada en fred, que vol dir premsar a una temperatura per sota dels 20 graus, entre 18 i 19 graus. I us explicaran que les olives es cobren segons el % de grassa que porten.

Cooperativa agrícola de la Serra d'Almos.
Cooperativa agrícola de la Serra d’Almos.

El 5 de desembre fan la Festa de l’oli nou a la Serra d’Almos, amb una jornada de portes obertes a la cooperativa, començant amb un bon esmorzar popular i tot seguit una visita guiada al molí i al celler. Després hi haurà un concurs d’iniciació al tast d’oli i durant tot el dia un concurs de fotografia. Pels més petits no hi faltarà la màgia, música i teatre. Durant tota la setmana hi haurà ofertes especials pels productes de la cooperativa.

La Cooperativa agrícola de la Serra d’Almos forma part de la Ruta de l’Oli del Priorat, juntament amb set cooperatives i molins més: Cooperativa agrícola de Cabacés, Cooperativa agrícola Sant Jaume d’Ulldemolins, Cooperativa del Camp de la Bisbal de Falset, Molí del celler el Masroig, Molí Gratavinum, Molí Miró Cubells Cavaloca i Molí Nou de la Vilella Alta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor