25.05.2022 - 16:38
|
Actualització: 26.05.2022 - 11:37
Tàrrega ha presentat una nova ruta divulgativa sobre els bombardaments que la ciutat va patir l’any 1938 en el decurs de la guerra del 1936-1939. L’itinerari, dissenyat pel Museu Tàrrega Urgell, ressegueix els principals indrets urbans que van ser blanc de les bombes de les tropes franquistes i els estralls que van causar. L’Ajuntament de Tàrrega ha impulsat aquesta acció en el marc del Dia de la Memòria Històrica i Democràtica que la capital de l’Urgell commemora cada 25 de maig en record de les víctimes de la guerra del 1936-1939, el franquisme i el nazisme. La iniciativa ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic. El consistori també preveu de posar en marxa nous tallers de memòria oral adreçats especialment a les escoles a partir del curs vinent.
La plaça de Sant Antoni, al nucli antic, ha estat el punt de partida del recorregut, que ha transcorregut per diversos indrets a partir d’un nou fulletó editat pel Museu Tàrrega Urgell. L’itinerari ha fet aturada també en espais que van ser utilitzats per la població com a refugis antiaeris, com és el cas del pou del gel. Anna Colet, tècnica del museu i autora de recerques històriques, ha exercit de guia. Colet ha detallat que els bombardaments de l’any 1938 van deixar a Tàrrega cinquanta-una víctimes mortals , tot i que “la xifra podria ser més elevada a causa de la pèrdua o inexistència de registres”.
La batllessa Alba Pijuan ha destacat “la importància de la memòria històrica per prendre consciència i no oblidar uns fets que van marcar la història i que van afectar moltes persones de la ciutat”. En aquest sentit, ha anunciat la posada en marxa de nous tallers de memòria oral adreçats especialment a les escoles a partir del curs vinent.
Web del Museu Tàrrega Urgell sobre els bombardaments
El fulletó complementa el lloc web amb informació sobre els bombardaments que el Museu Tàrrega Urgell va estrenar el 5 d’abril, quan es van complir vuitanta-quatre anys del primer atac de l’aviació feixista. El web detalla les dates que la capital de l’Urgell va ser bombardada o quins indrets van ser els més afectats, alhora que recull fotografies de documents relacionats amb el conflicte bèl·lic, fotos de l’època i un llistat de la cinquantena de persones que hi van perdre la vida. També recull testimonis de persones que van sobreviure a l’atac de les bombes.