On serà la clau de la victòria en el concurs de castells més gran de la història?

  • Els Xiquets de Hangzhou (Xina) ha estat especialment convidada per l’organització del Concurs després de que assolís el 3 de 8

VilaWeb

Text

Xavier Capdevila

30.09.2016 - 22:00
Actualització: 01.10.2016 - 10:43

El Concurs de Castells més impressionant de la historia. El que ha aixecat més expectació i més seguiment mediàtic. El primer amb una dimensió internacional i no només per l’ interès dels periodistes estrangers acreditats. El més obert dels últims anys, en quan a quina colla acabarà aconseguint el primer lloc… Els qualificatius s’esgoten per descriure l’”Espectacle casteller més gran del Món”, que aquest dissabte i diumenge es viurà a la Tarraco Arena Plaça, l’antiga plaça de braus de la ciutat de Tarragona.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, que no guanya un concurs des de l’any 2000, arriba a Tarragona disposada a treure-li l’hegemonia als Castellers de Vilafranca, vencedors indiscutibles i continuats de les 7 últimes edicions. La trajectòria de les dues colles aquesta temporada ha estat la més igualada dels últims anys i, fins i tot, en algunes de les grans diades que ja han compartit aquest any, s’han intercanviat el triomf, sobretot tenint en compte que –a part del concurs- en una actuació normal es poden comptar de manera diferent els resultats (comptar els 3 millors castells, o sumar 3 castells i el pilar, per exemple). En tot cas –i això també és insòlit- les dues colles arriben havent descarregat el 3 de 10 amb folre i manilles (amb avantatge numèric per a Vilafranca) i havent carregat el 4 de 10, un castell insòlit per a les dues colles,que només tenia el precedent de l’únic 4 de 10 descarregat , i per primer cop a la història, pels Minyons de Terrassa, l’any passat.

Els Castellers de Vilafranca confien en aquests dos castells i en la torre de 8 sense folre (que ja els va donar el triomf l’any 2014), però no descarten algun castell més de l’ampli repertori que dominen. La Colla Vella de Valls, confia en el 3 i el 4 de 10 (el que van fer a Tarragona el passat dia 18 va estar a punt de descarregar-se) i en el 4 de 9 sense folre, un castell que dominen aquest any. Però tant els verds com els rosats han incorporat als seus últims assaigs el 3 de 9 sense folre, un castell que no s’ha fet mai i que podria ser una altra de les grans novetats o la clau de volta per guanyar aquest XXVIè Concurs de Castells de Tarragona.

La colla Joves Xiquets de Valls i la Jove Xiquets de Tarragona arriben a la cita de diumenge amb ganes de fer-se un lloc al podi i –per què no- aspirar a un dels primers, si punxessin les dues colles favorites. Tant els vermells com els liles podrien provar el 3 de 10, que la Jove tarragonina ja va carregar en el concurs del 14. Sants i Mataró, i potser els Xiquets de Tarragona, aspiren a fer-se veure en llocs destacats del Concurs amb algun intent de gamma extra. I la resta de les 12 colles de diumenge (Barcelona, Gràcia, Reus, El Vendrell i Sabadell) intentaran castells de nou amb possibilitats diverses, doncs alguns ja dominen el 3 i el 4 i altres encara han d’estrenar-se, sobretot amb el 4 de 9.

Dissabte a la tarda, la TAP acollirà la cita de les 18 colles classificades a continuació de les 12 grans. Amb nivells força diferenciats, la majoria es mouen en els castells de vuit i els favorits per guanyar són els Xicots de Vilafranca, els únics que ja han descarregat aquest any un castell de nou pisos, el 3 de 9. La tercera jornada del Concurs de Castells va ser la celebrada a Torredembarra diumenge passat, que va reunir a 13 colles que es mouen en els castells de 7, d’aquí que la festa prèvia també es coneix com “el concurset”. Els Castellers de Badalona s’endugueren el primer lloc, i no precisament amb un de set, sinó gràcies a descarregar el primer 4 de 8 de la seva història.

La presència internacional
I si la gran expectació castellera es concentra, lògicament, en la jornada de diumenge, la de dissabte, a més de gran rivalitat entre les colles de 8, viurà un altre fet històric i insòlit: la participació d’una colla estrangera i, precisament , la més llunyana i també la més consolidada de tots els experiments castellers viscuts a l’exterior: els Xiquets de Hangzhou. La colla de la Xina ha estat especialment convidada per l’organització del Concurs després de que assolís el 3 de 8 i la seva presència ha aixecat grans adhesions i també controvèrsia. L’exotisme d’una colla de xinesos, que assaja i actua des de fa 6 anys, i la projecció mediàtica que això afegeix al Concurs es barregen amb la consideració d’alguns castellers i aficionats de que es tracta d’una colla singular, amb diferències que no poden homologar-se a les colles catalanes; la més significativa és que és una colla integrada pels treballadors d’una empresa, que té un amo que paga i patrocina l’activitat (inclosos desplaçaments i estades), cosa que contradiu el caràcter amateur que, fins ara, tenen les colles catalanes.

El fet que els padrins dels xinesos sigui una de les colles més bones i influents, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, una colla que fa uns anys qüestionava l’exportació castellera a l’estranger, fa que les crítiques siguin moderades i en canvi s’hagi creat un entorn d’adhesió i gran simpatia cap als castellers de Hangzhou; prova d’això és la recepció oficial que aquests mateix dimarts dispensaren als xinesos els consellers d’Exteriors i de Cultura del govern de la Generalitat.

Un altre fet que aixeca suspicàcies és que tenir 150 castellers xinesos a Tarragona suposa per a la Vella de Valls un important suport en les seves aspiracions a guanyar el Concurs; durant aquesta setmana xinesos i vallencs –que porten la mateixa camisa, tot i que els primers hi incorporen publicitat de la seva empresa- han assajat conjuntament, la qual cosa també pot augmentar les possibilitat dels de Hangzhou en la diada de dissabte. Les xarxes socials s’han encès davant la possibilitat d’una gran sorpresa, derivada de la fotografia d’un assaig de 3 de 9 amb folre, amb el tronc integrat pels castellers xinesos que pugen habitualment en el seu 3 de 8.

Expectació mundial
Però no només els Xiquets de Hangzhou donen caire d’internacionalitat a la XXVI edició del Concurs de Castells. Dissabte al migdia, quatre colles europees actuaran a la Plaça de la Font de Tarragona, fora de la competició oficial. Són els Castellers of London, els Xiquets de Copenhaguen , els Castellers de París i els Castellers d’Andorra.

Però el que més internacionalitzarà el Concurs del 2016 és la gran quantitat de periodistes i televisions estrangers que s’hi ha acreditat i que supera en nombre i diversitat totes les edicions anteriors. Red Bull TV –que a més col·labora en la transmissió de les imatges oficials amb una spydecam que volarà per damunt la plaça- farà una retransmissió en anglès a plataformes televisives de diversos països i que també es podrà veure per internet.

La televisió pública xinesa CCTV , que ja va estar a Tarragona en concursos anteriors, no serà l’única del continent asiàtic aquest any. També s’ha acreditat Star Hub Cable una plataforma de pagament de Singapur. També hi haurà càmeres de França i Alemanya, les d’Euronews i Arte i de diverses agències i canals europeus. També grans agències de notícies com Associated Press, Reuters o France Press enviaran periodistes i equips i, sobretot fotògrafs, per recollir els moments més espectaculars del Concurs i difondre’ls a tot el món. I també mitjans escrits i algunes emissores de ràdio, sobretot del continent europeu.

La Xarxa de Comunicació Local i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals oferiran la “senyal internacional” que podran captar toltes les televisions i mitjans acreditats. A més les televisions locals oferiran en directe –com ja van fer diumenge passat a Torredembarra- les dues jornades del Concurs i TV3 n’oferirà un ampli resum diumenge a la tarda, amb un desplegament de mitjans i persones molt superior a totes les edicions anteriors.

El lema del Concurs és “l’espectacle casteller més gran del món”. I és ben bé així. Tarragona acull cada dos anys les jornades castelleres més espectaculars, que any rere any sobretot en les últimes edicions, han sabut adaptar-se als temps, a l’ interès de castellers, de públic, dels mitjans i de les televisions, convertint l’esdeveniment amb el que ben segur és ja l’acte cultural amb una major repercussió internacional de tots els que es fan a Catalunya. Pau Casals va presidir el primer Concurs de Castells de Tarragona el 1932, en un moment que els castells tenien una dimensió territorial i social pobre i limitada, i la seva presència va ser un al·licient important per al món casteller; els organitzadors primigenis ja van assajar una certa mirada a l’exterior i al prestigi. A la transició, els concursos es van convertir en exhibicions perquè semblava que aleshores la cultura popular no havia de competir ni barallar-se per uns punts. Els darrers concursos s’han convertit en una biennal que manté la flama encesa entre edició i edició, de cada dos anys. La rivalitat, la tecnologia i la televisió han eixamplat els límits d’una tradició del sud i han convertit els castells en una icona nacional de Catalunya, potser la que acumula més valors i simbologia, una icona que, a més, és Patrimoni de la Humanitat.

Nervis, polèmica, rivalitat, tradició, renovació… però sobretot festa.

Tarragona i el seu Concurs es preparen aquest dissabte i diumenge per batre de nou tots els rècords, també el de l’alegria, la fraternitat i tots els valors que projecta el vell costum de voler tocar el cel, pujant els uns damunt dels altres.

Xavier Capdevila

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor