Tardà recomana als diputats d’ERC al congrés espanyol que facin servir la llengua que els sigui més funcional

  • Diu que la cosa més important és conquerir la normalitat i que cadascú s'expressi en la llengua que li sembli millor

VilaWeb

Europa Press

16.09.2023 - 10:22
Actualització: 16.09.2023 - 10:54

L’ex-portaveu d’ERC al congrés espanyol Joan Tardà ha recomanat als seus companys de partit que quan hi intervinguin facin servir la llengua que els sigui més funcional, sigui el català o el castellà. Ha dit que la cosa més important era conquerir la normalitat i que cadascú s’expressés en la llengua que li semblés millor.

En una entrevista al programa Parlamento de RNE, Tardà ha destacat la prestesa amb la qual ara s’ha acordat de donar via lliure a l’ús del català, el gallec i l’èuscar al congrés espanyol, després de “gairebé vint anys d’insubmissió lingüística” a la cambra per part d’ERC.

Dimecres passat, la mesa del congrés espanyol, amb el vot en contra del PP, va acordar de permetre l’ús d’aquestes llengües en el ple del dimarts vinent, fins i tot abans no s’aprovi la reforma del reglament que ho farà oficial.

Tan sols calia voluntat política

Tardà ha assenyalat que el temps els havia donat la raó a l’hora de resoldre un afer que solament necessitava voluntat política i ha recordat que l’ex-dirigent del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba li va dir que no es farien servir mai orelleres al congrés espanyol. L’ex-diputat d’ERC també ha recordat que la primera volta que li van treure la paraula per haver parlat en català a l’hemicicle va ser el 2004. En aquell moment, el president de la cambra era el socialista Manuel Marín, que després d’uns quants enfrontaments per això, va acabar proposant una fórmula que permetia als diputats de parlar uns segons amb les llengües cooficials si després es traduïen.

Ha destacat que ara l’afer s’havia pogut resoldre de seguida. “Si una cosa tan lògica, associada a la cultura i la modernitat, com el foment i el respecte del plurilingüisme s’ha resolt en poques setmanes, com és possible que hagi obligat a gairebé vint anys d’insubmissió lingüística?”, s’ha demanat.

En aquest context, ha valorat què hauria passat si aquest “criteri de llibertat i modernitat” s’hagués imposat el 2004: “Ja existiria una generació d’espanyols que haurien arribat a l’edat adulta assumint amb completa normalitat l’existència de les diferents llengües de l’estat espanyol.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor