10.01.2023 - 05:50
|
Actualització: 10.01.2023 - 12:12
L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, al Baix Llobregat, va ser el primer del país que va posar en funcionament un centre de naixements, un espai per a atendre parts naturals en un entorn acollidor i segur. La Casa dels Parts, en funcionament d’ençà del novembre del 2017, recreava l’ambient d’una casa particular. Tanmateix, ara ha hagut de tancar temporalment: la manca de llevadores impedeix a l’hospital de continuar oferint aquest servei. “La direcció de l’hospital va prendre la decisió de tancar de manera provisional a partir del primer de gener perquè aquests dos últims mesos se n’han anat cinc llevadores i no volíem córrer el risc de no poder donar la cobertura adequada”, expliquen a VilaWeb fonts de l’hospital.
Una pèrdua de personal que és conseqüència de la mala sintonia que hi ha de fa mesos entre l’equip de llevadores del centre de naixements i la direcció de l’hospital, que ha fet que moltes professionals deixessin la feina. Les que treballaven a la Casa dels Parts denuncien que a l’hospital hi ha un recel explícit a la filosofia del projecte i que, constantment, topaven amb barreres a l’hora de treballar. També que han estat qüestionades –personalment i professional– i que la manca de personal no els permet de cobrir les guàrdies. Són demandes que l’equip de llevadores ha recollit en un comunicat a què ha tingut accés VilaWeb. Aquestes discrepàncies, a més, diuen que han tingut efectes sobre la salut de les treballadores: “La manca de personal, els retards en la cerca i contractació de llevadores, els torns extra i l’augment de càrrega de feina han fet que gran part del personal tingui la síndrome d’esgotament professional“, asseguren en el text.
Parir a l’hospital però sentir-se com a casa
Els centres de naixements són cambres –amb banyera, llit, cadires i tot allò que cal per a treballar el procés del part–, en què les dones poden parir i anar-se’n cap a casa sense haver de passar per l’àrea d’hospitalització. D’aquesta manera, en aquest espai de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell les mares podien tenir un part totalment natural alhora que eren ateses per una llevadora, la referent professional de les cases de parts. Era, doncs, un estadi intermedi entre el part a l’hospital i el part a casa.
Aquest centre pioner era encapçalat per llevadores i s’allunyava dels parts medicalitzats. Va néixer gràcies a les demandes de moltes dones que volien que es promoguessin espais on parir de manera natural dins la xarxa pública. Finalment, el Departament de Salut va atendre aquesta reclamació en el Protocol d’Atenció i Acompanyament al Naixement a Catalunya. Ara, però, les llevadores temen que aquestes demandes històriques siguin paper mullat: “Aquest tancament suposa una gran pèrdua en l’assistència a les dones i els nounats, el dret a tenir un acompanyament al part respectuós. Es torna a limitar el dret de les dones a triar on donar a llum i amb qui. Tornen a veure’s reduïdes les alternatives que començaven a tenir”, assenyalen les llevadores en el comunicat. L’hospital, tanmateix, assegura que no negaran a les mares poder tenir un part natural si ho desitgen i si el seu embaràs ho permet i que solament s’ha tancat l’espai que simula una casa.
Aquesta resposta no ha convençut. Carolina Cañellas, una dona que va parir en aquest centre, creu que és clau de mantenir aquests espais: “Amb aquest tancament hem fet un pas enrere. En els centres de naixements et sents acompanyada i és com si fossis a casa. És un procés íntim en què el consentiment, el respecte i el suport són la base del part. Les llevadores vetllen pel benestar de la mare, de la criatura i de la parella. No és un tràmit en què van per feina”, diu. Això, assegura, crea un vincle entre la família i les professionals.
La Carolina va voler tenir un part natural perquè considera que ofereix un tracte més respectuós a la mare: “Havia sentit moltes històries de parts i veia que era com una loteria. Tenir-ne un bon record o un mal record depenia molt de l’equip mèdic que et toqués i jo no ho volia.” I afegeix: “Parir és un moment molt important i que sigui traumàtic pot ser molt perjudicial tant per a la mare com per a la criatura. En un centre com aquest, es respecta la mare i el nadó.” Ella diu que, d’ençà que va conèixer aquest centre, va respirar més tranquil·la i el part va deixar de fer-li por: “Cal que en el moment del part estiguis relaxada, confiada… I això que a Martorell tenies assegurat, en alguns altres hospitals no passa. Sabia que estava en bones mans”, diu.
Una experiència que s’assembla a la de moltes altres famílies que han passat el mateix procés. En una carta que han difós dones que han parit a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell, destaquen que s’hi han sentit escoltades, assessorades i acompanyades en tot moment. “El centre de naixements ha suposat accedir a un part respectat, sense violència obstètrica, sense paternalisme i reconeixent les dones i les famílies com a subjectes de ple dret”, assenyalen.
Amb garanties i bons resultats
És un servei a què només es poden acollir les mares en un bon estat de salut i amb un risc obstètric baix, és a dir, que presentin embarassos sense complicacions. D’entrada, les professionals proposen l’ús de mètodes analgèsics alternatius en compte de l’epidural, però no es nega mai la possibilitat de fer-la servir. A més, si es detecta qualsevol problema, ràpidament la gestant és derivada a la sala de parts convencional de l’hospital i rep la cobertura que necessita. “L’objectiu d’aquest projecte va ser atendre totes aquelles mares que volien viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides”, explica l’equip de llevadores.
Durant els quatre anys que ha estat en funcionament s’hi han fet 385 parts i hi ha estudis que demostren que la humanització del procés té conseqüències positives. Els parts vaginals han augmentat gairebé d’un 20% i les cesàries s’han reduït a la meitat. Precisament pels bons resultats, l’Associació Catalana de Llevadores també s’ha pronunciat arran del tancament: “És inadmissible que un centre pioner com aquest hagi de tancar les portes deixant sense l’atenció de qualitat que oferia fins ara a centenars de dones.”
El grup de famílies exigeix la reobertura del centre: “No volem que l’experiència que hem viscut nosaltres amb l’atenció rebuda al centre de naixements es converteixi en un privilegi que només aquelles famílies amb més recursos puguin obtenir de la sanitat privada. Aquest servei no només s’ha de consolidar al centre de Martorell, sinó també estendre’s dins el sistema de salut pública”, reclamen a la carta. L’hospital assegura que treballa per poder tornar a obrir l’espai tan aviat com sigui possible.
Bastons a les rodes i a la cua d’Europa
Les cases de parts són molt habituals en segons quins països europeus. Al Regne Unit i a Alemanya el sistema de cases de parts és força estès i s’ofereix a la majoria d’hospitals de la seguretat social. A casa nostra, en canvi, continua essent una realitat anecdòtica que lluita contra una administració que s’hi gira d’esquena. Mentre creix el nombre de dones que decideixen de tenir un part d’aquestes característiques –es va multiplicar per quatre a Martorell–, el sistema manté les mateixes estructures: “L’administració no potencia aquests centres de naixements, no els incentiva. De fet, jo crec que fa a la inversa. Ens falta molta informació, no sabem quins són els nostres drets i els nostres deures”, diu Carolina Cañellas.