És cert que tanquen Binibèquer? Els propietaris amenacen de fer-ho si l’administració no pren mesures

  • A partir d’avui, només es podrà visitar entre les 11.00 i les 20.00, i a l'agost es decidirà si tanquen del tot

VilaWeb
Laura Escartí
30.04.2024 - 21:40
Actualització: 01.05.2024 - 16:34

Construït entre el 1964 i el 1968, Binibèquer Vell, conegut també per Binibeca, és una urbanització privada de Sant Lluís, a Menorca, que aquests darrers anys ha esdevingut un dels llocs de l’illa més visitats pels turistes. Tant, que, ara fa un any, la comunitat de propietaris ja hi va prohibir l’accés entre les 22.00 i les 10.00. Però ara han decidit d’ampliar aquesta restricció: a partir d’avui, només es podrà visitar entre les 11.00 i les 20.00. I el 10 d’agost, quan es farà la junta anual de propietaris, decidiran si fan un pas més enllà i tanquen complement l’accés als turistes, segons que ha informat Òscar Monge, president de la comunitat de propietaris.

El complex té 195 casetes, la major part deshabitades durant l’hivern. Els promotors es van inspirar en els antics poblats de pescadors de la Mediterrània. També és anomenat així, el Poblat de Pescadors, tot i que és una recreació que sembla més aviat una escenografia. Les casetes blanques i els carrerons estrets ofereixen una imatge de postal que s’ha estès per les xarxes com un dels millors llocs de l’illa de Menorca per a fer-se fotos. A Instagram, l’etiqueta “Binibeca” acumula més de 60.000 publicacions. Això hi ha disparat el turisme en massa aquests darrers anys i ha dut la comunitat de veïns a registrar-ne els drets d’imatge perquè no s’hi pogueren fer ni vídeos ni fotografies amb fins publicitaris.

Segons la comunitat de propietaris, reben uns 800.000 visitants l’any, tot en cerca d’una fotografia “única” i molts sense respectar l’espai. Els propietaris denuncien actituds incíviques d’alguns turistes, que s’enfilaven a les escales per fer-se fotos, trepitjaven les parets, s’asseien a les cadires que els veïns tenien fora per a prendre la fresca i, fins i tot, arribaven a entrar en algunes cases –habitualment obertes perquè hi passe una mica d’aire entre els carrerons estrets. Els propietaris demanen a l’administració que s’hi implique. Fins ara tenien un conveni amb la Fundació Foment del Turisme del Consell Insular de Menorca, que els donava 15.000 euros a l’any per a manteniment. El conveni també recollia, a part la dotació econòmica, la formació de guies turístics oficials, amb una acreditació autoritzada per a poder accedir-hi, que contassen la vertadera història de l’indret. Però el conveni no s’ha renovat. Begoña Mercadal, la directora insular de Promoció Turística, responsable de la fundació, va acusar els propietaris de manca d’interès per no haver presentat els papers a temps. A més, va assenyalar que és una propietat privada. “Una cosa que respectem completament. Per tant, si la volen tancar hi tenen dret”, va dir.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Loles Tronch, la batllessa de Sant Lluís, en declaracions a VilaWeb. De l’ajuntament, Binibèquer Vell rep 12.000 euros anuals en concepte de neteja. Tronch assenyala que aquest ajut no es dóna a les altres urbanitzacions del municipi. Ho mantenen perquè són conscients de la situació, però la relació entre els veïns i l’ajuntament ha esdevingut tensa aquests darrers mesos. Divendres han de fer una reunió i, si no s’arriben a entendre, l’ajut pot perillar. A més, la batllessa recorda que els propietaris no poden tancar del tot Binibèquer, perquè hi passa el Camí de Cavalls, una antiga ruta que voreja tota l’illa, i perquè s’ha de respectar i garantir l’accés a la mar, que és un bé de domini públic.

Tanmateix, els veïns insisteixen que Binibèquer és un reclam turístic de l’illa al qual l’administració no es pot girar d’esquena. Demanen, per exemple, que es regulen les visites en grup dels turoperadors. Poden arribar un grapat d’autobusos alhora i de cop hi aterren tres-centes persones, que inunden els carrerons, molts dels quals amb prou feines permeten el pas d’una persona.

Així mateix, hi ha veïns que viuen, precisament, del turisme. Si Binibèquer Vell es tanca definitivament, tindrà un impacte directe en l’economia d’unes quantes famílies. És per això que la comunitat de veïns reclama mesures a l’administració, però la batllessa sosté que, legalment, no poden intervenir en les empreses privades que organitzen les excursions.

Divendres es tornaran a posar les demandes damunt la taula, amb la intenció de trobar una solució satisfactòria per a tothom. Ara com ara, no sembla senzill.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor