Tanca la darrera botiga d’un barri de Ripoll amb més de vuit-cents veïns: “Ens han deixat abandonats”

  • Els habitants de Sant Pere reclamen una reobertura urgent, i l'associació de comerciants, incentius per a nous negocis

VilaWeb
ACN
29.12.2023 - 20:39
Actualització: 29.12.2023 - 22:01

Al barri de Sant Pere de Ripoll s’han quedat sense cap botiga, ara que ha tancat la darrera que hi quedava, un forn de pa. Al barri, hi viuen unes vuit-centes persones i també hi ha dues escoles, llar d’infants i una residència de gent gran. Els veïns se senten molt impotents. “Ens han deixat abandonats”, explica a l’ACN l’Ana, una dona que fa quaranta anys que viu al barri. “Abans hi havia dos supermercats, pastisseria, carnisseria, dues fleques i una merceria i, de tot això, ens hem quedat sense res”, es lamenta. L’associació de botiguers Ripoll Comerç coincideix que és una mala notícia i reivindica el valor social del petit comerç. “Més que un negoci, és un servei a la població i calen ajuts”, diu el secretari general, Josep Pascal.

El cartell de “Pa cuit amb llenya” és l’última pista que queda del darrer establiment obert al barri Sant Pere de Ripoll. Situat a la part alta de la ciutat, és un barri de classe treballadora, amb blocs de pisos de protecció oficial construïts fa més de cinquanta anys, entre més habitatges. Entre els veïns, hi ha moltes persones grans, com l’Ana, que es lamenta de la situació. “Hi ha molta gent que no té cotxe, que ha de baixar al poble tant sí com no, i a vegades els ascensors no funcionen”, es queixa. L’any 2013 es van estrenar uns ascensors per facilitar la mobilitat als veïns que viuen a aquesta zona, una obra molt reivindicada.

Que ara hagi tancat el forn de pa és una mala notícia. “Ens tenen abandonats aquí dalt”, es queixa, i afegeix que la solució seria obrir de forma urgent una botiga que vengui una mica de tot, “poquet però de tot”, diu. També ho creu Manel Muñoz, un veí de Ripoll que cada dia visita la residència de gent gran que hi ha al barri. “Em sap molt greu perquè pugem molta gent i, si vens a passeig i vols comprar un suc o alguna cosa, ho has de portar de baix el poble, ho trobo molt mal fet”, lamenta.

Muñoz creu que l’ajuntament hauria d’haver fet alguna cosa per evitar-ho. “Quan un negoci tanca és perquè hi perd i, si no tens cap ajut, encara més”, remarca, i tot seguit afegeix que, “si hi ha ajuts per altres coses, també n’hi ha d’haver per això, aquest barri s’ho mereix”. També recorda que fa uns anys hi havia diferents negocis. Com passava llavors, “ara el barri també és ple de vida”, remarca. Per això, reclama que s’obri una alternativa com més aviat millor.

Un servei social que necessita suports

Des de Comerç Ripoll, reivindiquen la funció social del petit comerç en els barris, especialment on hi ha col·lectius de persones grans o amb mobilitat reduïda, però recorden que, perquè existeixin, també cal que hi vagin clients. “Tots ens hauríem de mobilitzar una mica, potenciar el comerç de proximitat abans d’haver-nos de lamentar que han de tancar”, afirma el seu secretari general, Josep Pascal.

Segons admet, són èpoques complicades per al comerç, com passa a altres punts del país. Malgrat tot, afirma que el de Ripoll “vol tirar endavant” i així ho demostra que hagin multiplicat per tres els socis que s’han adherit a l’associació. En el cas concret del barri de Sant Pere, Pascal admet que la solució no és fàcil. Ara bé, defensa que és un exemple de negoci amb una funció social clara i apel·la les administracions a donar suport a aquests casos amb “ajuts especials”. “Si identifiquessin també que, més que un negoci, és un servei a la població i posessin ajuts, seria més fàcil seduir un emprenedor perquè invertís al barri”, diu. Per això, remarca, “hi hem de ser tots, privats, públics i associacions” i treballar plegats en la dinamització de barris perquè hi passin coses.

El representant de l’associació també creu que la millor alternativa seria una fleca-cafeteria o una botiga d’alimentació. “Parlarem amb el propietari del comerç per intentar promocionar el traspàs”, afirma. Els consta que hi ha un interessat en obrir una fleca a la ciutat. Faltarà veure, però, si encaixa amb el que està buscant. Per la seva banda, l’Ajuntament ha explicat a l’ACN que actualment treballa “per trobar un interessat en reobrir el negoci”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor