04.07.2018 - 15:53
|
Actualització: 04.07.2018 - 15:59
Internet pot deixar de ser lliure. Si el Parlament Europeu aprova la directiva dels drets d’autor que ha de votar demà, la informació que es publiqui i comparteixi a la xarxa rebrà un filtratge automàtic i, per tant, hi haurà informacions que poden ser restringides.
Com a protesta a aquesta mesura, l’equip de voluntaris de la Viquipèdia en català ha decidit tancar la pàgina aquest migdia i fins demà a la tarda, quan acabi la votació al Parlament Europeu. La normativa afectaria directament el funcionament de l’enciclopèdia en xarxa: alguns enllaços que s’utilitzen per citar la informació podrien ser denegats. Els seus voluntaris demanen mantenir la neutralitat d’Internet i la llibertat d’expressió.
L’enciclopèdia en línia és universal, però cada llengua funciona de manera autònoma. Per això hi va ser l’edició italiana la primera que va decidir anit tancar l’accés a la Viquipèdia en aquesta llengua com a forma de protesta i conscienciació ciutadana. Aquest matí s’hi ha afegit l’edició en castellà i al migdia ha estat la Viquipèdia en català.
Compartir código, imágenes, texto, sonido u otras creaciones sujetas a los derechos de autor se haría más complicado, limitando la libertad de expresión de quienes habitamos la red. Por eso se habla de #CensorshipMachines pic.twitter.com/wbvipmzlx3
— Wikimedia España (@wikimedia_es) 3 de juliol de 2018
Si s’aprova tal com està presentada, la directiva aplicarà un filtratge automàtic impossible d’evitar en tots els continguts web. ‘Si jo penjo una fotografia menjant un plàtan, hi haurà una màquina, en mans d’una gran empresa, que revisarà que jo tingui els drets d’autor de la imatge. Per tant, aquí tindrem dos problemes. El primer és que hi haurà una empresa que guardarà tot el que publiquem i compartim sense que nosaltres puguem donar-ne el consentiment. El segon, que qui tindrà la capacitat de regular els filtres seran empreses que podran decidir què pot ser a la xarxa i què no’, opina Àlex Hinojo, voluntari de la Viquipèdia en català. ‘
Per això, Hinojo denuncia que les diverses empreses acusades per espionatge a la xarxa dels seus usuaris, amb aquesta mesura les companyies controlaran la informació: ‘Volen aprovar-ho per defecte’.
Els voluntaris de l’enciclopèdia demanen específicament la no aprovació dels articles 11 i 13. L’onzè té com a objectiu ‘protegir les publicacions de premsa en el seu ús digital’. Per vincular o referenciar un article de premsa en una plataforma sense ànim de lucre, com és la Viquipèdia, caldrà demanar els permisos als editors de premsa en cada cas particular. ‘Les autoritzacions impossibilitaren la inclusió de referències contrastables a la Viquipèdia’, assegura el comunicat de Wikimedia, marca global de l’enciclopèdia i altres plataformes.
L’article tretzè, al seu torn, obligarà els llocs web que permeten la participació activa dels usuaris instal·lar eines de filtratge automàtic per comparar la informació que comparteixin amb les bases de dades de drets d’autor. ‘La mesura farà que grans companyies, les que governin el filtratge, siguin les que governin internet, perquè seran les que decidiran quina informació es pot compartir i quina no’, diu preocupat Hinojo.
‘Quan un usuari s’uneix a Facebook o Instagram, accepta cedir certs drets de la informació a una empresa privada. Jo no hi estic d’acord, però l’usuari ho accepta. Segons aquesta normativa, no hi haurà manera d’evitar-ho en cap plataforma’, exposa el voluntari de l’enciclopèdia.
L’aturada de la Viquipèdia està prevista fins demà a la tarda, quan acabi la votació de la directiva al Parlament Europeu.