06.05.2016 - 22:00
Dilluns vinent comença la consulta ciutadana que fins el 10 de juny permetrà d’elegir el nom de la macroregió occitano-catalana nascuda l’q de gener de la fusió del Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus. Hi ha cinc denominacions possibles, però sols una fa referència específica a Catalunya Nord: Occitània País Català. En favor d’aquesta opció s’ha mobilitzat el col·lectiu SEM Catalunya Nord, que agrupa entitats i partits com l’ANC, ERC, la CUP i Unitat Catalana, i que també defensa un estatut propi per a Catalunya Nord.
Amb aquestes dues reivindicacions, el SEM obre avui al matí a Talteüll una campanya en favor del nom Occitània País Català, que es desenvoluparà en paral·lel a la votació electrònica, amb la presència d’elegits nord-catalans i occitans. L’acte es fa al Palau de Congressos del municipi rossellonès i és presidit pel batlle Guy Ilary, que també és president de l’Associació de Batlles i Adjunts nord-catalans. S’hi preveu l’assistència de Brice Lafontaine, d’Unitat Catalana; Anabel Brunet i Llorenç Dagues, d’Unió dels Demòcrates i Independents; Nicolas Garcia, conseller departamental del Partit Comunista, i Patrick Roux, conseller regional del Partit Occità, a més de batlles integrats al Sindicat Intermunicipal per l’Occità i el Català (SIOCCAT), que agrupa més de cent municipis de Catalunya Nord. Pere Manzanares, de la plataforma SEM, avança que també s’hi farà pública una llista d’empresaris, actors culturals i sindicalistes en favor del nom Occitània País Català.
La campanya, detalla Manzanares, ja té programades les primeres reunions públiques a Torrelles de la Salanca (Rosselló), Ceret (Vallespir), Prada (Conflent), Bao (Rosselló) i Narbona (Aude). En cada acte hi haurà una justificació històrica a càrrec de l’escriptor i historiador Joan Vilanova i una argumentació del professor i geògraf Joan Becat (entrevista), que ha estat un dels trenta membres del Comitè del Nom de la Regió. ‘Occitània País Català s’hi presentarà com el nom més coherent i respectuós dels tretze departaments que componen la nova regió’, explica Manzanares, per qui la denominació Pirineus Mediterrània ‘recull l’adhesió de sectors empresarials i turístics, però no pot federar el conjunt del territori: vuit departaments no tenen res a veure amb el Pirineu i vuit més no voregen el Mediterrani’. I Occitània o Llenguadoc a seques, afegeix, oculten Catalunya Nord.
‘Evidentment, el nom no fa la cosa, però la cosa sense el nom ho fa tot més difícil’, conclou Manzanares, que afegeix que el comitè SEM continuarà reivindicant una atenció específica per a Catalunya Nord, com la creació d’un Ofici Públic de la Llengua Catalana (ja n’hi ha per a l’occità, l’èuscar i el bretó), unes relacions més estretes amb Catalunya i programes de cooperació transfronterera en tots els àmbits (cultural, turístic, gestió del territori, serveis compartits…) amb els fons europeus necessaris.