Tailàndia no aconsegueix de formar govern i fa créixer la inestabilitat i la crisi

  • La divisió dels partits democràtics i l'acostament de Pheu Thai als partidaris del cop d'estat genera una gran tensió al país, que no troba la manera de formar una majoria estable de govern

VilaWeb
Paetongtarn Shinawatra, filla de l'exiliat Thaksin Shinawatra i possible candidata a primera ministra (fotografia: Andre Malerba per a Bloomberg).

The Washington Post

05.08.2023 - 21:40

Bloomberg · Patpicha Tanakasempipat

BANGKOK — El Parlament de Tailàndia va frenar divendres els plans per a l’elecció d’un nou primer ministre, cosa que ha fet augmentar les preocupacions derivades d’un estancament polític prolongat i ha causat una caiguda de la borsa i de la moneda.

El 16 d’agost, el Tribunal Constitucional haurà de prendre una decisió sobre la petició del partit socialdemòcrata, Phak Kao Klai, de revisar el rebuig a la candidatura del jove dirigent pro-democràcia Pita Limjaroenrat. La decisió final pot donar lloc a un nou calendari per a les eleccions a primer ministre. El tribunal ha demanat més temps per a decidir si investiga la legalitat d’una votació parlamentària del mes passat que va impedir, per segona vegada, que Pita pogués presentar-se al càrrec de primer ministre.

Al mateix temps, Pheu Thai –el partit centrista democràtic vinculat a l’antic primer ministre Thaksin Shinawatra– també va anunciar dijous que abandona de moment el pla per a bastir una nova aliança de partits moderats, cosa que agreuja les preocupacions sobre la seva capacitat per a aconseguir el suport dels partits conservadors i també del Senat –institució nomenada pel govern militar i que, prèviament, havia bloquejat la candidatura de Pita.

La nova coalició de Pheu Thai intenta de trencar els blocs, tot provant d’incloure uns quants partits del bloc democràtic de Pita i també grups conservadors del govern sortint.

Tots dos moviments causaran unes quantes setmanes més d’incertesa en relació amb la formació del govern de Tailàndia, una incertesa que dura d’ençà de les eleccions generals del 14 de maig i que ha posat els inversors en alerta. La borsa va caure un 1,4%, la caiguda més gran en quatre mesos, i la moneda local, el baht, va disminuir més d’un 1%, la pèrdua més gran entre les principals monedes asiàtiques. El rendiment dels bons de deute públic a deu anys van augmentar per tercer dia fins al nivell més alt d’ençà del 20 de juny.

Pheu Thai té previst de proposar el magnat immobiliari Srettha Thavisin com a candidat a primer ministre en la propera votació. Però necessita més temps per a aconseguir suports entre els grups conservadors. Srettha ha d’obtenir la majoria dels 750 legisladors de l’Assemblea Nacional Conjunta, una institució que combina la cambra baixa triada per la població i el senat, ple de seguidors de l’establiment reial i dels militars. La reeixida de Srettha depèn del vot dels 250 membres del senat, que van bloquejar Pita a causa de les propostes reformistes de Move Forward. Aquest grup havia promès en campanya de modificar la llei d’insult a la monarquia, l’article 112, que comporta penes de presó severes.

Si alguns partits conservadors, com ara Bhumjaithai i Palang Pracharath, s’uneixen a Pheu Thai, reforçarien el suport a Srettha i podrien assolir una estreta majoria a la cambra de representants, formada per 500 membres. Però encara caldria veure si Srettha aconseguiria l’aprovació del senat, per més que ara s’hagi distanciat de Move Forward.

“El retard en la formació del nou govern és un obstacle per al país i per als mercats”, afirma Narongdach Juntarapaisarn, analista d’Aira Securities. “Perquè retardarà encara més l’aprovació del pressupost i l’estímul econòmic. I la confiança dels inversors estrangers també es veurà afectada per aquest bloqueig polític tan prolongat.”

Per si la situació encara no era prou complicada, els esforços de Pheu Thai per a formar un govern, nou anys després del cop d’estat que el va derrocar, tenen lloc al mateix temps que l’antic primer ministre, Thaksin Shinawatra, té previst de tornar al país després de quinze anys d’exili voluntari. El partit té uns altres dos candidats a primer ministre com a reserves: la filla més petita de Thaksin, Paetongtarn Shinawatra, i l’ex-fiscal general Chaikasem Nitisiri.

Segons Yuttaporn Issarachai, politòleg de la Universitat Oberta, aconseguir aquesta aliança seria l’última oportunitat de Pheu Thai per a liderar un nou govern, ja que perd votants a favor de Move Forward, un grup més progressista. “La realitat és que avui Pheu Thai ja no té el monopoli dels vots pro-democràcia com passava abans“, diu.

Srettha Thavisin, candidat a primer ministre del partit Pheu Thai (fotografia: Andre Malerba).

Move Forward va guanyar la majoria dels escons a les eleccions del maig després d’aconseguir un resultat molt bo a Bangkok i d’obtenir al voltant del 39% dels vots populars. Ara Pheu Thai ha de fer front a les protestes dels seguidors de Move Forward, però també dels seus propis simpatitzants pel fet que la nova aliança que prepara incorporarà algun dels partits pro-militars.

Durant la campanya, Srettha, el cap de Pheu Thai, va prometre de no aliar-se amb els grups que fan costat al primer ministre sortint Prayuth Chanocha, partits que van donar suport al cop d’estat del 2014. Però ara, com que s’allunya de Move Forward, no té cap més possibilitat aritmètica que acostar-se a aquests grups.

La situació és, per tant, complicada; però el problema principal, segons Tim Leelahaphan, economista que viu a Bangkok, és que tot sembla indicar que la turbulència política persistirà i no s’acabarà aviat, amb tots els problemes que això comporta: “Pot ser que facin falta uns quants mesos perquè el soroll polític disminueixi gradualment i el país trobi el camí de l’estabilitat”, diu.

Anuchit Nguyen, Niluksi Koswanage i Clarissa Batino de Bloomberg han contribuït en aquest informe.

 

Subscribe to the Washington Post

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor