15.08.2016 - 09:44
MADRID, 15 (EUROPA PRESS)
El cap adjunt de la Policia Nacional de Tailàndia, el general Suchart Theerasawat, ha indicat que les proves forenses portades a terme al voltant de la cadena d’atemptats que els últims dies han tingut lloc, sobretot al sud del país, indiquen que aquests atacs sí podrien estar relacionats amb la insurgència.
“Les bombes que es van usar en els atacs de Phuket, Phangnga i Surat Thani estan relacionades o són molt semblants a les que acostumem a trobar en els atacs insurgents que tenen lloc al sud profund”, ha indicat Theerasawat, segons recull el diari ‘Bangkok Post’.
Tot i això, ha assenyalat que encara és d’hora per concloure que els atacs han estat portats a terme pel mateix grup de persones.
Aquest argument xoca amb el presentat pel Consell Nacional per a la Pau i l’Ordre (CNPO), la junta militar que governa Tailàndia des de fa dos anys, que ha assenyalat que les primeres investigacions apunten als partits polítics afectats pel cop d’Estat.
El portaveu del CNPO, Piyapong Klinpan, ha indicat aquest diumenge que s’està portant a terme una campanya per part d’alguns grups que volen que la població cregui que aquests atacs estan relacionats amb el moviment insurgent al sud profund, en particular amb el grup rebel Barisan Revolusi Nasional (BRN).
Tot i això, la junta militar de Govern sosté que darrere dels atacs estan les formacions que han perdut “interessos” polítics.
Per la seva banda, la Intel·ligència tailandesa tampoc ha descartat que el BRN estigui darrere dels atacs. “Ho han estat fent durant dècades: el 1993 van incendiar 36 escoles en una nit; el 2004 van robar armes militars; van intensificar els seus atacs amb incendis, tirotejos i bombardejos durant les últimes dècades al sud profund”, han assenyalat fonts d’Intel·ligència militar de la zona sud del país.
Alguns oficials que investiguen els comandos de camp del BRN creuen que els recents atacs han estat “una mostra de força i de l’expansió de la xarxa” del grup insurgent més important del país.
Fins ara, un “sospitós” i sis “activistes” han estat detinguts pels 13 atacs amb bomba i els quatre incendis que entre dijous i divendres van sacsejar les principals zones turístiques de Tailàndia, deixant quatre morts i 35 ferits.
Tailàndia porta sumida més d’una dècada en una greu crisi política, que va començar amb el cop d’Estat del 2006 que va posar fi al mandat del llavors primer ministre, Thaksin Shinawatra, i que es va agreujar el 2014 quan el cap de l’Exèrcit, el general Prayuth Chan Ocha, va enderrocar el Govern de la seva germana Yingluck, que havia estat cessada com a primera ministra dies abans per decisió del Tribunal Constitucional.
La junta militar ha restringit les llibertats civils i els drets fonamentals i ha impulsat una Constitució que reforça el paper de les Forces Armades i el seu control sobre el poder civil, en espera que se celebrin unes noves eleccions democràtiques en 2017.