Isabel Navarro: “Abans per Tots Sants la gent anava en massa al cementiri, ara els joves no hi van”

  • La família Navarro fa seixanta-sis anys que ven flors i plantes a l’Eixample barceloní · Les nétes dels fundadors de l’emblemàtic comerç són ara al capdavant del negoci

VilaWeb

Carme Escales

Fotografia

31.10.2022 - 21:40
Actualització: 01.11.2022 - 10:59

“Per Tots Sants, el ram de crisantems és el que més ens demanen, tot i que ara ha baixat notablement l’afluència de clients. Abans, per aquestes dates hi havia moltes vendes, perquè la gent anava en massa al cementiri, però ara els joves ja no hi van”, explica Isabel Navarro. Ella, juntament amb la seva germana, Sylvia, és al capdavant de la Floristeria Navarro, l’emblemàtica botiga de flors de Barcelona, al carrer de València. Els padrins, avis paterns, de la Sylvia i la Isabel, Constantino Navarro i Isabel Serret, la van obrir fa seixanta-sis anys.

La padrina Isabel era filla de Preixana (Urgell). Havia arribat a Barcelona a setze anys cercant un futur millor. Instal·lada a casa d’uns parents, un dia va conèixer un jove de Terol, en Constantino, que també havia fet cap a la capital per trobar una bona feina. Ell ja coneixia l’ofici de jardiner, perquè treballava als jardins de famílies benestants, una feina que complementava amb la que va trobar en una floristeria. Quan va conèixer la Isabel els va començar a rondar pel cap la idea d’obrir un negoci junts. Ell, com a jardiner, en cada bocí de terra que remenava als jardins particulars, va anar agafant estima a les flors i les plantes de mica en mica. I fou així que van emprendre un negoci, Flors Navarro, que ha acabat essent un dels més emblemàtics de la ciutat. L’any 1956 la parella va posar una llavor: la primera parada de flors i plantes del Mercat de la Concepció, que encara ara és un dels punts de referència de Barcelona.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“Primer de tot van obrir la parada al mercat i una petita botiga al costat”, explica Elena Chacón, nora dels fundadors i tia de la Isabel i de la Sylvia Navarro. Tenia divuit anys quan hi va començar a treballar i ara en té cinquanta-nou. “Em trobava sense feina i vaig començar a donar un cop de mà al negoci familiar. I ja m’hi vaig quedar per sempre. Al començament hi havia només quatre o cinc treballadors, però hi havia molta feina”, diu. I recorda també: “Venien moltes senyores amb els seus xofers i ens demanaven si els podíem portar les flors fins al cotxe. Aquelles clientes tenien un bon poder adquisitiu, però també n’hi havia moltes, dones també, que compraven flor més senzilla, com els clavells, un producte més bàsic.”

La Isabel explica que avui ha canviat: “Entre la nostra clientela tenim tots els públics: de la senyora Maria amb més o menys poder adquisitiu, que continua venint a comprar, a nois i homes que vénen tots sols, passant per moltes parelles que compren flors i plantes d’interior per decorar casa seva. A part, hi ha tota mena de gent que ve a comprar rams d’aniversaris i a encarregar corones per als difunts.”

Les dates de l’any de més vendes, expliquen, són Sant Jordi –també Sant Valentí–, el Dia de la Mare i Nadal, amb feina forta durant uns quants dies.

Sobreviure, malgrat tot

Amb l’experiència d’aquella paradeta al mercat que van obrir els padrins de la Isabel, i la petita botiga a prop, també al carrer de València, l’avi Constantino en va anar obrint més. En va tenir als carrers de Mandri, Aragó, i Girona, i al carrer del Bruc en va obrir una de flor artificial; però totes aquestes van tancar anys després. Tanmateix, els tres fills del Constantino van agafar les regnes del negoci i avui tenen botigues de flors a Vilassar, al costat del tanatori barceloní de Sancho d’Àvila i al carrer de València. El germà que va fer gran i va enfortir la parada del mercat de la Concepció i la botiga del número 320 del carrer de València, a pocs metres del mercat, va ser en Manel, el pare de la Isabel i de la Sylvia. Elles dues, hereves ara d’una passió pel món de la flor i la planta, de l’experiència en el negoci i “de la manera honesta de treballar” –tal com defineixen el segell de l’avi–, fan que el negoci continuï essent referent en el món de la flor i les plantes a la ciutat de Barcelona. De dia i de nit.

24 hores i 365 dies per a regalar una rosa

Cap als anys vuitanta, un hivern, quan ja s’acostava Nadal, els avets omplien la parada del mercat, i un bon tros de la vorera, a fora al carrer. Aquesta icona natural, que encarna l’esperit de la celebració nadalenca a moltes llars, feia goig en aquell carrer de València, com un petit bosc enmig de la ciutat, però alhora era un bon martiri haver d’entrar els arbres cada vespre, un per un, dins la botiga. I, a més, l’oferta era tan gran que gairebé no hi cabien. De manera que en Constantino i la Isabel van decidir que els deixarien fora, i que fins al dia de Nadal la parada romandria oberta tota la nit. Aquella solució va dur el negoci dels Navarro a fer del seu servei de venda de flors i plantes una opció de 24 hores el dia i 365 dies l’any. “Només durant la pandèmia vam tancar a les nits”, puntualitzen. És a dir, que en qualsevol moment de la nit, durant un sopar o una cita romàntica, o amb l’estímul d’un rampell bonic, tothom pot trobar la manera d’obtenir una rosa, un pom de tulipes o una orquídia.

Prioritzen el producte de proximitat, flors i plantes que neixen al Maresme, tant com pugui ser. I la resta prové del sud d’Espanya i dels Països Baixos.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Posar els peus a les botigues dels Navarro és com entrar a casa del jardiner. Al carrer de València 320, ens endinsem en 700 metres quadrats de botiga. Hi trobarem flors de temporada, plantes de tot l’any, rams de flor seca per a enriquir visualment un ambient o per a retrobar-nos amb la natura, natures vives i natures mortes. Ponsèties per Nadal, mimoses i nards també a l’hivern i peònies i muguet a la primavera.

Un centenar de treballadors preparen rams, centres florals per a decorar, rams de núvia. Els dependents orienten sobre les flors més apropiades per a cada ocasió i les plantes més convenients per a cada ambient. “Haver tingut sempre molt de gènere i varietat de producte ens ha ajudat a sobreviure”, diu la Isabel. “Però sobretot, mantenir-nos fidels a una bona atenció del client i adaptar-nos a les tendències i a allò que ens demanen. I, això sí, treballar molt”, afegeix. Ella és més present a les botigues. I la seva germana, Sylvia, s’encarrega de les xarxes socials, sobretot la pàgina web, des d’on arriben moltes comandes i es preparen les noves col·leccions de producte. Un bloc a la web ofereix consells i trucs de jardineria. També reben molts encàrrecs per via telefònica.

El negoci és afiliat a la plataforma internacional Interflora, de manera que es poden fer encàrrecs per a qualsevol lloc del món. Alhora, amb un servei de missatgeria envien producte exclusiu fora de Catalunya, com ara les llavors, molt sol·licitats des de l’estranger.

Els xofers de la Floristeria Navarro volten per la ciutat i fora trucant a les portes de les emocions. Compten amb una flota pròpia de dos camions i una dotzena de furgonetes de repartiment que van fent torns.

Als laterals dels camions, que porten cada dia el producte de la central de recepció i producció que l’empresa té a Vilassar, es pot veure una fotografia de la Isabel i en Constantino, aquells padrins que, d’alguna manera, no se n’han anat mai de la ciutat on la seva llavor continua germinant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor