Què és el SWIFT? El sistema de pagaments interbancaris de què volen desconnectar Rússia

  • Us expliquem totes les claus del sistema de pagaments interbancaris de què volen desconnectar els bancs russos

VilaWeb

Redacció

27.02.2022 - 10:21
Actualització: 27.02.2022 - 11:21

Anit, la Unió Europea i els Estats Units van anunciar que intensificarien les sancions contra Rússia i n’expulsarien els bancs del sistema SWIFT. És una mesura d’alta volada que feia dies que alguns governs i institucions intergovernamentals demanaven, però que solament disposa d’un precedent: l’Iran. Què és el sistema SWIFT i com afectarà Rússia aquesta expulsió?

Què és el sistema SWIFT?

El sistema SWIFT (acrònim de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, “Societat Mundial de Telecomunicacions Financeres Interbancàries”), és una xarxa de pagaments interbancaris fundada els anys setanta per a substituir el fax. El sistema SWIFT serveix d’infrastructura de missatgeria del sistema bancari mundial i permet a les institucions financeres de fer transferències, confirmar pagaments o bescanviar divises de manera segura.

El sistema SWIFT, amb seu a Bèlgica, processa desenes de milions de transaccions diàries en més de 200 països i entre més d’11.000 institucions financeres. El consorci és dirigit per les autoritats respectives dels bancs membres, incloent-hi la Reserva Federal dels EUA, el Banc Central Europeu, el Banc d’Anglaterra i el Banc del Japó. Es calcula que més d’un 1% del total de transaccions que es registren anualment al SWIFT involucren bancs russos.

Com afectarà Rússia aquesta expulsió?

La possible retirada de Rússia del SWIFT faria gairebé impossible que les institucions financeres russes enviessin diners fora del país. Això implicaria un xoc sobtat per a les empreses russes i els seus clients estrangers, particularment per als compradors de petroli i gas, nominats en dòlars nord-americans.

Segons una anàlisi de l’any passat del Carnegie Moscow Center, un think-tank rus, l’exclusió de Rússia del sistema SWIFT originaria una contracció del 5% en la seva economia, atès que dificultaria enormement qualsevol operació financera que involucrés un intermediari fora de les fronteres russes. L’expulsió del SWIFT podria ser encara més devastadora per a una economia amb les particularitats de la russa, que deriva bona part del seu producte interior brut de l’exportació de petroli i gas.

L’únic precedent de desconnexió que hi ha és del 2012, quan se n’expulsà els bancs iranians com a part del paquet de sancions de la Unió Europea contra el programa nuclear de Teheran. Després de la desconnexió, l’Iran va perdre gairebé la meitat dels ingressos per exportació de petroli i el 30% del comerç exterior.

Com afectaria l’economia europea l’expulsió de Rússia del SWIFT?

Més enllà de l’afectació a Rússia, aquesta mesura també podria colpejar durament l’economia europea. Per una banda, perquè dificultaria que els creditors europeus recuperessin els diners: segons el Bank for International Settlements (BIS), el sector bancari rus deu uns 120.000 milions de dòlars a creditors estrangers, 25.000 milions dels quals a bancs italians i francesos. Per una altra, perquè podria barrar l’accés d’algunes de les principals corporacions multinacionals d’origen europeu, especialment les empreses d’hidrocarburs, a un dels seus principals mercats.

Per aquest motiu alguns països europeus, com ara Alemanya, han demanat una exclusió “precisa i funcional” dels bancs russos del SWIFT, en oposició a l’exclusió total que demanaven els països de l’est d’Europa. Ara com ara, sembla que la postura que s’ha imposat ha estat la de Berlín, atès que la proposta d’exclusió presentada anit no inclou les exportacions de gas, per exemple.

Hi ha alguna alternativa al SWIFT?

Hi ha algunes alternatives al sistema SWIFT que podrien permetre a Rússia de continuar fent operacions financeres internacionals després d’haver-ne estat expulsada, si bé cap no té l’abast i eficiència del SWIFT.

Una possible alternativa seria el sistema de pagaments interbancaris desenvolupat pel govern rus mateix, l’anomenat Sistema de Transferència de Missatges Financers. Ara com ara, solament disposa de 400 membres provinents de 23 països diferents, contra els 11.000 (de 200 països) del SWIFT. Si Rússia és finalment exclosa del SWIFT, tanmateix, és possible que se n’hi adhereixen més.

L’altra alternativa seria el sistema de pagaments interbancaris xinès, que disposa de força més membres estrangers que no pas el rus. És per això que alguns analistes temen que l’exclusió de Rússia del SWIFT reforci la cooperació financera entre Moscou i Pequín, tot soscavant l’hegemonia del dòlar nord-americà en l’economia mundial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor