Surt en llibertat el raper lleidatà Pablo Hasel després d’estar detingut durant quatre hores a la comissaria dels mossos

  • Ha participat en una manifestació contra la seva detenció iniciada la comissaria dels Mossos i que ha arribat fins a la delegació de TV3 amb crits de 'manipuladors'

VilaWeb

ACN

21.06.2016 - 21:23
Actualització: 12.01.2018 - 05:11

El raper lleidatà Pau Rivadulla, conegut artísticament com Pablo Hasel, ha quedat en llibertat cap a les sis d’aquesta tarda després de ser detingut cap a les dues del migdia pels Mossos d’Esquadra a la porta de casa seva, acusat d’un delicte contra les persones per agredir presumptament diversos periodistes durant la tancada que va tenir lloc al Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL).

Els fets van tenir lloc el 2 de juny quan els mitjans de comunicació van intentar cobrir una protesta de treballadors i professors contra l’ocupació del despatx del rector per part d’estudiants i joves externs a la universitat i hi va haver un enfrontament amb alguns periodistes que estaven cobrint la notícia, als quals van empentar i llençar líquids. Arran d’aquests fets, dos periodistes de TV3 van denunciar els fets així com la mateixa cadena, per danys a la seva seu, que va aparèixer amb pintades i vidres trencats dies després. Hasel ha participat a dos quarts de vuit del vespre en una manifestació contra la seva detenció en què han participat una trentena de persones més. La marxa ha començat davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida i ha arribat fins a la delegació de TV3 amb crits de manipuladors.

Pablo Hasel ha sortit en llibertat amb càrrecs després d’estar detingut durant unes quatre hores a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Lleida. El jove raper no ha volgut declarar sobre els fets dels quals se l’acusa i està previst que sigui cridat a declarar els pròxims dies en seu judicial. Poc més d’una hora després de la seva posada en llibertat ha participat en una manifestació convocada en rebuig a la seva detenció. Els manifestants han recorregut amb pancartes, on es podia llegir ‘Contra la repressió, ni un pas enrere’, ‘Avui és en Pablo, demà pots ser tu’ i ‘TV3 manipuladors’ des de la comissaria dels Mossos d’Esquadra fins a la delegació de la cadena a Lleida, un recorregut controlat en tot moment per Mossos i Guàrdia Urbana.

Hasel ha agraït el suport als manifestants i ha dit: ‘Al carrer o a la presó seguiré amb la lluita’. ‘Contra la repressió, ni un pas enrere’, ha afegit. Els manifestants han repartit un manifest, que han llegit davant la delegació de TV3, en què expliquen que a més d’aquestes denúncies, també se li ha obert a Pablo Hasel una nova causa a l’Audiència espanyola per uns tweets contra la monarquia i els tractes amb governs genocides com l’Aràbia Saudí i contra les tortures policials. A l’escrit també asseguren: ‘Aquest fet no és un cas aïllat ja que des de fa temps veiem com el company és perseguit i detingut per qüestions alienes a la seva persona amb l’únic objectiu de criminalitzar-lo i per augmentar la seva condemna per denunciar, en una cançó, la corrupció de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros’. Hasel ja va ser condemnat a 2 anys de presó l’1 d’abril de 2014 per l’Audiència espanyola per un delicte d’enaltiment del terrorisme.

Cronologia dels fets
Després dels fets ocorreguts al despatx del rector de la UdL, dos redactors de TV3 van presentar una denuncia a la policia per agressions ja que segons es podia veure en diverses imatges enregistrades per altres mitjans i també per telèfons mòbils, se’ls va impedir gravar la protesta cobrint-los amb jaquetes i també fent-los empentes per fer-los fora del lloc. Un altre periodista, un fotògraf del diari Segre, va rebre una empenta i va caure al damunt d’una taula del despatx del rector. Posteriorment se li va ruixar el clatell amb vinagre.

Els fets es van descontrolar arrel d’una roda de premsa que va convocar l’Assemblea de Lletres de la UdL, que feia un parell de dies que s’havia desmarcat de l’ocupació del despatx del rector. Mentre s’atenia als mitjans en una aula de l’edifici, al pis de dalt del despatx del rector, i aprofitant que el despatx havia quedat parcialment buit ja que alguns dels joves que seguien amb la tancada també havien assistit a la roda de premsa, treballadors del centre i professors van anar-hi per demanar el seu desallotjament. Va ser llavors, quan la premsa va intentar enregistrar i seguir gràficament aquesta protesta, que els estudiants i altres joves tancats van increpar els periodistes perquè no volien que els gravessin.

Al matí següent, la façana de la delegació de TV3 a Lleida i també la del diari Segre van aparèixer empastifades amb ous trencats que portaven guix a dins. La setmana passada, la delegació de TV3 va tornar a ser víctima d’un atac però en aquesta ocasió s’hi van llençar rocs que van trencar els vidres i també hi van pintar les paraules ‘manipuladors’.

L’ocupació del despatx del rector de la UdL va començar el 17 de maig arrel d’una protesta convocada per l’Assemblea de Lletres que pretenia denunciar la presència policial al Rectorat mentre feia classes la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, a la llicenciatura de Comunicació Audiovisual i Periodisme. La policia l’escortava des que a mitjan d’abril un altre grup de persones van fer-li un escarni durant una classe per protestar per la política del PP en la gestió de la crisi dels refugiats. Després d’esgotar diferents vies de diàleg entre el rectorat i els ocupants, la tancada es va acabar el passat 9 de juny, quan un important desplegament policial dels mossos va accedir al Rectorat però ja no hi va trobar ningú perquè els estudiants i joves que hi quedaven havien marxat unes hores abans. Això no obstant, la tensió no s’ha rebaixat i la setmana passada el mateix grup de joves, entre els quals hi havia Pablo Hasel va fer un escarni al rector Roberto Fernández mentre treballava al seu despatx.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor