El Suprem espanyol tomba tots els recursos contra els indults als presos polítics

  • El tribunal diu que cap dels recurrents (PP, Cs, Vox i Enric Millo, entre més) no tenia legitimació per a presentar el recurs

VilaWeb
Redacció
20.01.2022 - 14:56
Actualització: 20.01.2022 - 16:12

Els indults als presos polítics que va concedir el juny de l’any passat el govern espanyol no es revisaran. La sala tercera del Tribunal Suprem espanyol ha tombat tots els recursos que s’hi havien presentat perquè es revisessin i es revoquessin. Aquesta sala ha acceptat els arguments de l’advocacia de l’estat, que considera que cap de les organitzacions i persones que els van presentar no tenia legitimació activa per a presentar els recursos, perquè no eren pas cap part directament afectada o perjudicada en el procediment. Concretament, el Suprem ha rebutjat els recursos de Convivencia Cívica Catalana; els dirigents de Ciutadans Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra; el partit polític Vox; el Partit Popular; els diputats i ex-diputats del PP al parlament Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Roldán; l’ex-delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i l’associació Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén. 

Els indults són una prerrogativa del consell de ministres espanyol, que pren la decisió arran de la petició que li hagin fet organitzacions o particulars, i després d’haver demanat un informe preceptiu però no vinculant al tribunal sentenciador, en aquest cas el tribunal que va presidir el magistrat Manuel Marchena, que s’hi va oposar de manera fervent. Per tant, malgrat l’oposició de la sala segona del Suprem, i del president del tribunal, Carlos Lesmes, que la va manifestar públicament, el govern de Pedro Sánchez va concedir els indults en un context de pressió internacional contra l’empresonament dels dirigents polítics i socials independentistes. Una pressió que es va concretar en un informe molt dur amb la repressió espanyola contra l’independentisme català aprovat per l’Assemblea de Representants del Consell d’Europa.

I una vegada aprovats els indults, l’única manera de revocar-los és per la via del contenciós administratiu, és a dir, per si hi ha hagut defectes de procediment durant la tramitació. Els recursos de revocació, a més, només els poden interposar les parts que estiguin directament afectades per la causa que va propiciar la condemna dels indultats.

L’amenaça continua sobre els presos indultats

Ara, els indults aprovats pel consell de ministres espanyol amaguen un parany: la reversibilitat. Perquè són indults parcials i condicionats. Són parcials perquè extingeixen la pena de presó pendent però mantenen de manera íntegra la d’inhabilitació per a tots ells. I són condicionats perquè inclouen un advertiment: si cometen un delicte greu durant un període de temps que va dels tres anys als sis, depenent de cada pres, el Tribunal Suprem entendrà que l’indult de la pena de presó queda anul·lat i s’haurà de continuar aplicant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor