El Suprem espanyol ajorna la vista sobre el recurs de Ponsatí amb el rerefons de l’amnistia

  • El tribunal indica que l’assenyalament resta pendent de nova data

VilaWeb
ACN
05.12.2023 - 11:52
Actualització: 05.12.2023 - 12:56

El Tribunal suprem espanyol ha suspès la vista per al recurs d’apel·lació de Clara Ponsatí prevista el 10 de gener. La sala penal ha pres aquesta decisió pel “tracte preferent d’altres assenyalaments de la sala”, és a dir, amb l’argument que hi havia casos prioritaris que havien de passar al davant. En una providència dictada avui, el tribunal indica que l’assenyalament resta pendent de nova data. Ponsatí va presentar recurs contra la resolució de l’instructor de la causa, Pablo Llarena, en què s’acordava la seva llibertat provisional. En el seu recurs, la consellera impugna la naturalesa delictiva dels fets que Llarena li atribueix, així com la seva competència i imparcialitat.

La decisió del Suprem arriba de fet en ple debat sobre l’amnistia –que s’aplicaria sense cap dubte en el cas de Ponsatí, acusada de desobediència pel Primer d’Octubre– i en l’inici de la tramitació de la proposició de llei d’amnistia acordada entre el PSOE i els partits independentistes. Amb el calendari de la tramitació de la llei a la mà, l’amnistia entraria en vigor només dos mesos després de la vista que hi havia prevista amb Ponsatí.

Una persecució mutant

El novembre del 2017 Ponsatí fou objecte d’una primera euroordre enviada per la magistrada de l’Audiència espanyola Carmen Lamela contra tots els membres del govern a l’exili pels delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. Però un mes més tard, Pablo Llarena la va retirar en veient la possibilitat que fos rebutjada per Bèlgica.

El març següent, la va processar per rebel·lió i malversació, però no pas per desobediència, i va dictar una altra ordre contra ella que fou tramitada a Escòcia, però retirada finalment per Llarena, el juliol del 2018, quan Alemanya només acceptava d’extradir Puigdemont per malversació, no pas per rebel·lió. L’euroordre següent no va arribar fins el novembre del 2019, després de la sentència contra el procés, i en aquell cas el delicte va canviar novament: només per sedició, no pas per malversació, perquè la sentència no li atribuïa aquesta responsabilitat.

Però aquesta darrera euroordre fou arxivada per Llarena el mes de gener passat, quan va haver d’actualitzar el processament dels exiliats d’acord amb la reforma del codi penal espanyol, és a dir, sense sedició i amb una malversació modificada. El jutge va canviar el processament de Ponsatí i el va deixar en desobediència, tot i que en el primer processament, el març del 2018, no hi havia inclòs pas aquest delicte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor