01.07.2019 - 17:28
|
Actualització: 01.07.2019 - 18:22
El Tribunal Suprem espanyol ha fet cas omís de la fiscalia i de l’advocacia de l’estat i ha decidit de formular tres preguntes en una qüestió pre-judicial per la via d’urgència al Tribunal de Luxemburg sobre la situació d’Oriol Junqueras. Avui el seu advocat, Andreu Van den Eynde, havia presentat un escrit reclamant al tribunal del judici contra el procés i a Manuel Marchena que preguntessin per la immunitat de Junqueras. Segons la sala, aquesta decisió afecta únicament la possible immunitat de Junqueras i la seva situació de presó preventiva, tot i que manté una relació de dependència amb la causa principal del procés.
Les preguntes són sobre la interpretació de l’article 9 del protocol 7 de la Unió Europea, quan es refereix al fet que la immunitat dels eurodiputats és vigent durant el període de sessions del parlament Europeu, i com pot afectar això Junqueras en la seva situació judicial.
En el cas que el Tribunal de Luxemburg faci una interpretació extensiva de la immunitat, el tribunal demana si Junqueras seria eurodiputat i tindria immunitat tot i no haver jurat la constitució espanyola –per a la qual cosa no van autoritzar-lo–; i la tercera, si el Suprem estaria obligat a alliberar Junqueras perquè pogués exercir com a eurodiputat. En aquest sentit, demana si la immunitat és un valor absolut o bé pot ponderar-se tenint en compte uns altres factors.
El Suprem també referma la presó provisional de Junqueras argumentant que hi ha risc de fugida perquè té el suport del ‘govern autonòmic’, perquè hi ha hagut ‘incomprensió’ respecte de les euroordres i perquè el president d’ERC ha expressat dubtes sobre si el judici ha estat just. És a dir, atribueix el risc de fugida al fracàs de les euroordres i a les crítiques contra el tribunal. En aquest sentit, desgrana l’argumentari de les acusacions, explica que ha estat processat amb peticions de penes molt altes i diu que només queda la sentència, que pot arribar ‘d’ací a uns quants mesos’.
Van den Eynde havia demanat al Suprem que preguntés per la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries, que havia sentenciat a favor de l’alliberament de Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No obstant això, el Suprem no ha volgut fer cap pregunta sobre l’autoritat d’aquest organisme i l’ha tornat a criticar.
Avui els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han presentat un recurs al Suprem espanyol perquè els afegís a la qüestió pre-judicial sobre Junqueras. Però de moment el Suprem no hi fa cap referència.