16.03.2021 - 20:53
La Sala Penal del Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la sentència de l’Audiència de Barcelona del 2018 corresponent a la peça 30 del conegut com a cas Mercuri i que condemna l’ex-batlle de Sabadell, Manuel Bustos, per haver ordenat a la Policia Local la retirada de multes de trànsit a membres de la seva família.
Els fets van passar el 2012. A més de Bustos, sobre qui recau una condemna de tres anys de presó i setze d’inhabilitació, també s’ha confirmat la pena a un intendent de la Policia Local. En aquest cas, la condemna és d’un any i tres mesos de presó i onze anys d’inhabilitació. La justícia condemna l’ex-batlle i el funcionari pels delictes de tràfic d’influències, prevaricació i malversació de cabals públics.
Els dos condemnats havien recorregut la sentència de l’Audiència de Barcelona, però el Suprem ha desestimats els recursos i recorda que totes les proves són “molt explícites” i constitueixen prova de càrrec per confirmar els fets dels que se’ls va acusar. Segons el TS, Bustos i l’intendent van “aprofitar la seva superioritat jeràrquica” per executar el seu pla.
En la sentència, el Suprem introdueix matisos pel que fa a les condemnes d’inhabilitació i concreta que Bustos no podrà ser triat electe per cap administració, mentre que l’intendent de la Polia Local no podrà ser, durant el compliment de la condemna funcionari de cap administració pública municipal.
L’acusació exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció valora la sentència del Suprem com a “justa i exemplificant” i demana l’ingrés a presó dels dos condemnats “per exemplificar que no hi pot haver cap tipus de tolerància en la lluita contra la corrupció i davant el risc de fuga i l’alarma social generada pel tipus de delictes comesos”.