El calvari de la cua al Suprem: el mateix tracte per als observadors i els militants de Vox

  • El tribunal no reconeix als observadors internacionals la seva condició i els obliga a fer hores de cua per a entrar al judici

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

13.02.2019 - 18:32
Actualització: 13.02.2019 - 20:00

Hi ha un nombre molt limitat de seients per al públic que vol assistir al judici contra el procés en la sala plenària del Tribunal Suprem espanyol: quaranta. I s’adjudiquen per ordre d’arribada a la gent que hi ha fent cua en un dels accessos laterals de l’edifici. Avui, com ahir, ja hi havia cua a quarts de sis de la matinada. La major part del públic són militants de Vox, que tenen una actitud burlesca envers els presos i els seus familiars. Forma part de la campanya del partit ultra, que ha aconseguit un aparador immillorable com a acusació popular en aquest judici, pocs mesos abans de les eleccions. Però avui també hi ha hagut una representació de l’ANC de Madrid i de Madrileños por el Derecho a Decidir.

I encara més. També hi ha cada dia, fent cua des de primera hora del matí, un grup d’observadors internacionals. Ahir dos van accedir al Tribunal Suprem acreditats per la seva condició de lletrats, però el personal del tribunal els va obligar a llevar-se la toga que duien. ‘Vosaltres sereu advocats al vostre país, però aquí veniu de públic.’ Tal qual: cap tracte diferenciat com a observadors, i res que faci visible que accedeixen a la sala en aquesta condició. Això fa que hagin de fer moltes hores de cua i d’espera per a poder-hi entrar i fer la seva feina. S’hi afegeix una altra dificultat: els números que la policia dóna als qui fan cua per accedir al tribunal al matí ja no tenen validesa per a la sessió de la tarda. De manera que a migdia s’han d’afanyar a tornar-ne a fer i esperar que els donin un altre número per a continuar veient el judici a dins. Dos dels observadors que avui han pogut entrar al Suprem són el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo i l’advocat francès Alexandre Faro, en representació de la Federació Internacional de Drets Humans, una organització que aplega 184 organitzacions estatals de països de tot el món. Aquests observadors són coordinats per la iniciativa International Trial Watch.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor