06.03.2020 - 14:10
|
Actualització: 06.03.2020 - 16:04
El Tribunal Suprem espanyol ha refusat el recurs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra les multes de la Junta Electoral espanyola (JEC) a TV3 i Catalunya Ràdio abans de les eleccions del 21 de desembre de 2017. D’aquesta manera, avala l’argument de la JEC segons el qual el tractament informatiu dels mitjans públics va afavorir unes determinades formacions polítiques quatre vegades. Es refereix, concretament, als comentaris de la directora de ‘El matí de Catalunya Ràdio’, Mònica Terribas, els dies 28 i 30 de novembre; a la cobertura del ‘Telenotícies Vespre’ del concert per la llibertat dels presos polítics que es va fer el 2 de desembre; i a la retransmissió de la manifestació a Brussel·les el 7 de desembre. El procés sancionador de la JEC va començar arran de les denúncies del PP, que en un principi van ser descartades per la Junta Electoral de Barcelona, però que finalment la JEC va avalar. La CCMA va haver de pagar 4.000 euros, mil per cada peça informativa recorreguda.
Segons la sentència: ‘El concepte de neutralitat informativa no és “un calaix de sastre” que admeti qualsevol contingut i entri en conflicte amb la llibertat d’informació, sinó la plasmació en els períodes electorals de l’exigència reforçada per als mitjans públics de l’objectivitat requerida a totes les administracions públiques per l’article 103.1 de la constitució i de la qual els imposa el seu article 20.3 de respectar en tot temps el pluralisme polític i social. La parcialitat en la informació que es tradueix en avantatge per a qui veu acollits els seus postulats i desavantatge per als altres és radicalment incompatible amb aquests principis.’ A més, diu que hi va haver ‘reiteració’ en el comportament de la CCMA.
Segons el Suprem, les al·locucions de Mònica Terribas ‘no són informació, sinó opinió’ i ‘pels termes en què s’expressen, en certa manera reflecteixen una mena de línia editorial del mitjà’. Considera que aquestes opinions ‘reflecteixen un evident judici negatiu’ sobre alguns dels partits que es van presentar a les eleccions, i ‘comporten una apreciació positiva d’unes altres’. ‘Més enllà del to, la ironia o el sarcasme, l’extrem rellevant és que el missatge transmès és parcial. Pren partit, no és neutral’, diu. Podeu escoltar ací les dues ‘Portades’ de Terribas:
Sobre les cobertures informatives de TV3, diu que ‘el mitjà públic es converteix en altaveu d’iniciatives de part i ho fa de manera que no guarda proporció amb el tracte donat a altres participants en les eleccions’. Diu que ‘el caràcter noticiós’ dels dos esdeveniments no és discutible, però que eren ‘iniciatives de part amb transcendència electoral’ i que TV3 va amplificar-ne el ressò.